• Početna>
  • Vesti>

Drecun za RTS: Ne znam na čemu Lajčak temelji svoj optimizam, dijalog besmislen bez napretka

Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, navodi za RTS da je Priština poslednjim jednostranim potezima vezanim za registarske tablice, nasiljem nad srpskim narodom na KiM definitivno dovela u pitanje dijalog i ugrozila ga. Navodi da mu nije jasno na čemu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak temelji svoj optimizam o tome da će biti postignuti nekakvi sporazumi između Beograda i Prištine i da će čitav proces normalizacije biti završen do nekog određenog roka.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je na forumu u Dubrovniku da su za Beograd i Prištinu spremna tri ili četiri sporazuma i da očekuje da će uskoro biti finalizovani.

Milovan Drecun je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da Lajčak često daje optimističke izjave o tome da će biti postignuti nekakvi sporazumi između Beograda i Prištine i da će čitav proces normalizacije biti završen do nekog određenog roka, a da se, kako kaže, ništa od toga nije dešavalo u minulom periodu.

“Sem što je ostvaren jedan napredak u dogovorenoj mapi puta za realizaciju energetskog dela Briselskog sporazuma. Ne znam na čemu on temelji svoj optimizam”, kaže Drecun.

Ukazuje da su po dinamici predviđenoj za juli predviđena dva sastanka – prvi 14. jula posvećen postizanju sprazuma o nestalim, a drugi 19. jula na najvišem nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Ukazuje da stav Prištine prema pitanju nestalih nikako ne ohrabruje. 

“Uveli su termin ‘prinudno nestali’, a to bi značilo da je Srbija odgovorna za lica koja su nestala zbog delovanja terorističke OVK. Naravno to za nas nije prihvatljivo. Sa naše strane je ponuđena jedna druga formulacija – ‘nestali silom’, Priština to neće da prihvati i tu se stalo”, rekao je on.

Pa se, kako kaže, postavlja pitanje o čemu da se razgovara.  

Drecun ocenjuje da je reč o “podmetačini” da Srbija preuzme odgovornost za zločine OVK.

“Vidim jednu političku manipulaciju, tešku političku igru koja je usmerena ka tome da se Srbija prevari”, ocenjuje gost Jutarnjeg programa.

Ukazuje da Priština jednostranim potezima vrši zastrašivanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i ugrožava njihovu bezbednost.

Podseća na poslednji slučaj upada ROSU u Štrpcu, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava kao što je sloboda kretanja zbog najavljenog oduzimanja tablica…

Po meni je veoma neizvesno, dodaje on, da li će uopšte doći do nastavka dijaloga u ovim planiranim rokovima od strane Miroslava Lajčaka i ne znam na čemu on gradi toliki optimizam da kaže da smo blizu nekoliko sporazuma.

“Ja razumem da se njemu žuri, da se žuri vodećim zapadnim zemljama da se taj proces razgovora odnosno normalizacije odnosa završi u ovoj fazi, da bi se odmah prešlo na sledeću fazu, a to je takozvano međusobno priznanje što je za nas neprihvatljivo”, ističe Drecun.  

Mislim da je, dodaje on, najbolje način da mi sve to stavimo u izgled, opciju, zamrzavanja daljeg dijaloga.

“Dok se ne krene u realizaciju Zajednica srpskih opština, dakle, da seona konačno formira, dok se Priština ne natera da odustane od jednostranih poteza, dok ne odustane od namere da skidaju registarske tablice od 1. oktobra, dok se ne prestane sa nasiljem nad srpskim narodom na KiM, pa da se nastavi dijalog. Ovako čini mi se da ćemo opet imati jednu ispraznu priču gde će se održati neki sastanci, a na kojima se nikakav poseban napredak neće postići.

Comments

Pročitaj još