• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici dodeljeni ordeni “Majke devet Jugovića”

Foto: RTV Gracanica

Nakon liturgije u porti manastira Gračanica tradicionalno su uručeni ordeni “Majka devet Jugovića”, majkama sa četvoro i više dece. Ove godine majkama su dodeljena 34 srebrna ordena, kao i osam zlatnih.

Ordene su uručili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i vladika raško- prizrenski Teodosije.

„Zna naš narod šta je naše najveće blago, a to su naša deca kojih danas ovde ima u izobilju i zato Bogu hvala da nam se deca rađaju na Kosovu i Metohiji. Zato svake godine posle svete liturgije, sa blagoslovom Njegove Svetosti, eparhija raško-prizrenska uz svesrdnu pomoć Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije odlikujemo sve srpske majke koje žive na KiM i koje su rodile četvoro, petoro i više dece, sa ordenom majke Jugovića i novčanom podrškom, koju je obezbedila Kancelarija za KiM“, rekao je vladika Teodosije.

Jelena Petković iz Gračanice, jedna od majki koja odgaja četvoro dece, kaže da dece nikada nije mnogo i da su oni najveća sreća za koju vredi živeti.

Sanja Šarić iz Orahovca, majka petoro dece, nagrađena je zlatnim odrenom. Njeno najstarije dete ima deset godina, a najmlađe godinu dana.

“Bogu hvala na ovome daru i na ovome što nam je sam patrijarh uručio. Baš sam uzbuđena, hvala i svim dobrim ljudima koji misle na nas. Sa svakim detetom je sve lepše i lakše, veća radost, ali i obaveze. Ja bi svakoj majci rekla da rađa”, kazala je Šarićeva.

Tatjana Stojanović iz Kosovske Mitrovice, došla je sa svoje petoro dece da ovu nagradu primi po drugi put.

“Stvarno je velika satisfakcija kad ovako budete nagrađeni. Mislim, nagrađeni ste osmehom dece, njihovim napretkom, rastom, ali kada dobijete ovako nešto, osetite da dajete doprinos državi, narodu na duže staze. Moje najstarije dete ima 13 godina, a najmalđe godinu dana, sada su deca porasla pa mi pomažu. Nekad je teže, nekad lakše, ali svuda je tako. Kada smo zajedno, tada nam je lepo, kada su praznici, kada idemo na letovanje, lep nam je svaki dan“, navela je Stojanovićeva.

Nakon završene liturgije i dodele nagrada „Majkama Devet jugovića“, okupljeni vernici zajedno sa crkvenim velikodostojnicima i srpskim političkim predstavnicima , uputili su se ka Gazimestanu gde će u 13 sati biti održan parastos kosovskim junacima.

Comments

Pročitaj još