• Početna>
  • Vesti>

Pomen na Gazimestanu, komemorativna svečanost u Kruševcu

Srpski patrijarh Porfirije, danas na Vidovdan služi arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i pomen na Gazimestanu. Na liturgiji u Gračanici, koja je počela u osam časova, saslužuju vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropoliti Joanikije i Hrizostom, vladika australijski Siluan i vikarni episkop Sava. Prisustvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Posle arhijerejske liturgije u Gračanici, patrijarh će služiti pomen kosovskim junacima na Gazimestanu i svim novostradalnim mučenicima.

U Kruševcu će biti održana centralna komemorativna svečanost obeležavanja 633. godišnjice boja na Kosovu.

U okviru svečanosti, izaslanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić položiće venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu.

U Crkvi Lazarici biće održana Sveta arhijerejska liturgija, a u 10 sati litija i pomen.

Uslediće polaganje venaca i cveća na Spomenik kosovskim junacima, dok će na platou ispred Doma sindikata biti otkriven spomenik Stanislavu Biničkom.

Na Trgu kosovskih junaka, u 20 časova, koncert će prirediti orkestar Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički”, a od 21 sat biće izvedena prva srpska opera “Na uranku” kompozitora Stanislava Biničkog.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još