• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici održana svečana zajednička Vidovdanska sednica

U prisustvu brojnih zvanica i gostiju iz centralne Srbije,Crne Gore i Republike Srpske, u Domu kulture u Gračanici održana je zajednička svečana Vidovdanska sednica Skupštine Grada Priština izmeštene u Gračanici.

Besedu o značaju Vidovdana za naš narod održao je gračanički paroh protojerej Darko Marinković.

“Kroz mučeništvo i stradanje, a verujući u vaskrsenje Hristovo, verujući u carstvo nebesko i život večni, mi istrajavamo, postojimo i nastavljamo da živimo i da prenosimo sve one vrednosti koje je Sveti knez ostavio nama u amanet da prenesemo ostalima”, rekao je protojerej Marinković.

Na sednici su govorili i predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić i predsednik privremenog organa Skupština grada Priština Novak Živić.

“Svetosavlje i kosovski zavet su dve nepregledne povezane niti našeg duhovnog, kulturnog, državnog i istorijskog trajanja. da nema te unutrašnje vidovdanske snage, sigurno je da ne bi bilo ni nas ovde. Preživeo je naš narod i progone i pogrome, ali su sve godine borbe, bola, našeg trajanja i opstajanja, bila vremena iz kojih smo izvlačili pouke i kretali uvek iznova”, naglasila je Ljiljana Šubarić.

“Navršavaju se 633 godine od legendarne bitke na Kosovu. Bitke u koju smo krenuli, da ne ustuknemo ni korak nazad, da ne dozvolimo da nam obraz pocrni. Od tada pa do danas nije bilo generacije koja nije čvrsto stajala na braniku otadžbine”, istakao je Novak Živić.

U ime gostiju, prisutnima se obratio Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta iz Crne Gore.

“Koliko god naši neprijatelji, naši protivnici sa strane pokušavali da nas razdvoje, moraju da znaju da smo mi jedno i zajedno s vama našom braćom na Kosovu i Metohiji. Zajedno sa Srbijom, zajedno sa Republikom Srpskom i mi nećemo posustati nego ćemo se boriti”, rekao je Mandić.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još