• Početna>
  • Vesti>

Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Kosovskoj Mitrovici

Foto: Radio Mitrovica sever

Multimedijalni interaktivni centar, u kome će od sada krov nad glavom imati sve najvažnije gradske ustanove kulture, svečano je otvoren danas u Kosovskoj Mitrovici.

Svečanom otvaranju prisustvovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je tom prilikom istakao je da reč o objektu površine preko 3000 kvadratnih metara, u kojem će biti smešten Gradski muzej, Gradska biblioteka i Kulturni centar, za čiju je realizaciju uloženo mnogo truda i energije.

“Zaista je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde, ne mogu da vam opišem kako se osećam, kada sam ušao u jedan ovakav veličanstven objekat. Reč je o objektu koji ima preko 3000 metara kvadratnih. Ovde će posle 22 godine svoj krov nad glavom naći i Gradski muzej, Gradska biblioteka, Kulturni centar ali tu je svakako i digitalni centar. Posebno bih želeo da se zahvalim našoj premijerki Ani Brnabić i direktoru Kancelarije za informacione tehnologije Mihajlu Jovanoviću, koji su mnogo truda, energije i novca uložili da imamo ovakav centar, koji će pre svega služiti mladima da ovde mogu da razvijaju svoja znanja u oblasti inovacija. Ovde se nalazimo na gotovo najvišoj tački u Kosovskoj Mitrovici, pored prepoznatljivog hrama Svetog Dimitrija, i nadam se da će brzo i ovaj velelepni objekat postati prepoznatljiv i postati tačka našeg duhovnog i kulturnog uzdizanja. Neka vam je na zdravlje i neka u ovim prostorijama na mnogo godina bude divnih predstava i izložbi i svega onoga što krasi ovakav objekat, a zapravo krasi sve vas i sve one koji žive na Kosovu i Metohiji” rekao je Petković.

“Želim da kažem da ovog ne bi bilo bez inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dakle mi nismo oni koji samo govore i samo govore, već i delaju a ova dela, čini mi se, govore dovoljno o svemu onome što smo činili i što ćemo da činimo u narendom periodu” dodao je Petković. 

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da je danas veliki i značajan dan za Kosovsku Mitrovicu i njene građane, jer su, kako je rekao, ustanove kulture nakon dve decenije konačno pod jednim krovom.

“Veliki i značajan dan za Kosovsku Mitrovicu i njene građane, jer sve ono što je obećano uspevamo da realizujemo. Posle dve decenije ustanove kulture su konačno pod jednim krovom – svi zajedno. Upravo to je politika zajedničike sloge, borbe, opstanka i jedinstva, na šta nas naravno obavezuje naša postojanost na prostoru Kosova i Metohije ali svakako i odgovorna politika našeg predsednika Aleksandra  Vučića, koji se isključivo zalaže za mir. Iz tog razloga mir stvaramo kroz pesmu, igru, kulturu i postojanje na ovim prostorima. Građani Kosovske Mitrovice treba da znaju da imamo veliko razumevanje Kancelarije za Kosovo i Metohiju i direktora Petra Petkovića, koji, ne samo kada su u pitanju infrastrukturni projekti već i kada je u pitanju bilo koja porodica kojoj je pomoć najneophodnija. Ovo je jasan pokazatelj da mi ostajemo ovde da baštinimo, živimo i kulturno se uzdižemo. Ono što je veoma značajno je da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdvojila velika sredstva ali to ne znači da je kraj, već da ćemo nastaviti još jače i svi zajedno” rekao je Spirić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica je uputio reči zahvalnosti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije.

“Veliko hvala predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije, a današnje delo je jasan pokazatelj da odavde nema nazad i da ostajemo svi u većem broju, sa više dece“ istakao je Spirić.

U novim prostorijama Gradskog muzeja, koji se nalazi na pomenutoj lokaciji, otvorena je i izložba slika Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja.

Sveštenici eparhije raško-prizrenske osveštali su objekat, nakon čega je održan prigodan kulturno-umetnički program, u kojem su učestvovali i dramski umetnik Ivan Vučković i pojci.

Svečanom otvaranju ove institucije, prisustvovali su i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, predsednik Srpske liste Goran Rakić, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, v.d. direktora Kulturnog centra “Dragica Žarković” Milan Mihajlović, gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, kao i ostali zvaničnici, direktori i predstavnici institucija.

Comments

Pročitaj još