• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh sutra služi arhijerejsku liturgiju u Gračanici i pomen na Gazimestanu

Srpski patrijarh Porfirije sutra će na Vidovdan služiti arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i pomen na Gazimestanu.

Na liturgiji u Gračanici, koja počinje u osam časova, sasluživaće vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropoliti Joanikije i Hrizostom, vladika australijski Siluan i vikarni episkop Sava.

Prisustvovaće i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Posle arhijerejske liturgije u Gračanici, patrijarh će služiti pomen kosovskim junacima na Gazimestanu i svim novostradalnim mučenicima.

Uoči obeležavanja velikog srpskog praznika, večeras u porti manastira Gračanica održava se Vidovdansko pesničko bdenje, na kome će biti dodeljene nagrade Zlatni krst Kneza Lazara, Gračanička povelja, Kondir kosovske devojke i Pero Despota Stefana Lazarevića.

Vidovdan je veliki srpski nacionalni praznik, dan kada SPC obeležava uspomenu na svetog mučenika kneza Lazara, kao i na druge srpske mučenike, koji su postradali za veru i otadžbinu.

Knez Lazar je stradao od turske ruke u boju na Kosovu, 28. juna 1389. godine.

Vidovdan je danas zvanični državni praznik u Srbiji, u znak sećanja i poštovanja prema svima onima koji su svoj život žrtvovali na oltar otadžbine.

Telo Kneza Lazara je preneto i sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastiru Ravanica kod Chuprije, a zatim preneto u sremsku Ravanicu, odakle je 1942. godine preneto u Sabornu Crkvu u Beogradu.

Sada se njegove svete mošti nalaze u manastiru Ravanica kod Chuprije.

Spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu podignut je na pet kilometara od Prištine 1953. godine.

U obliku je srednjovekovne kule i urađen je po projektu Aleksandra Deroka.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još