Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga

Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.

Kurti je ponovio da je Vlada Kosova posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg bi građani obe zemlje trebalo da imaju koristi, kroz stabilan i primenjiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje, navedeno je u saopštenju za javnost iz Kurtijevog kabineta.

Kurti i Lajčak su takođe razgovarali o sporazumu o primeni energetske mape puta prema nasleđenim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

“Zahvaljujući ovom sporazumu, posle više od 20 godina, četiri opštine na severu Kosova: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica preći će na redovan režim obračuna utroška električne energije. Ovim sporazumom će budžet Kosova biti pošteđen utroška desetina miliona evra godišnje koji su prethodno uplaćivani za pokrivanje energetskih troškova na severu zemlje”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Miroslav Lajčak je na Kosovo doputovao svega nekoliko dana pošto su se u Briselu Priština i Beograd sporazumeli oko smernica za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji u četiri opštine sa srpskom većinom na severu.

Izvor Koha/Kim foto koha.net

Comments

Pročitaj još