Šta su lideri EU rekli o Zapadnom Balkanu, BiH…

Lideri Evropske unije su na samitu u Briselu usvojili zaključke o Zapadnom Balkanu kojima pozivaju na “ubrzanje procesa pristupanja”.

Takođe, pominje se i “unapređenje postepene integracije” EU i regiona, ali i naglašavaju važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U zaključcima usvojenim prvog dana samita u Briselu navodi se da Evropski savet “potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova” na Zapadnom Balkanu, između ostalog i “kroz dijalog Beograda i Prištine, a u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova”. Tekst zaključaka ponavlja “nedvosmislenu podršku EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana”, ali i podseća na značaj reformi na Zapadnom Balkanu, prvenstveno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koji se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije. Partneri iz regiona se pozivaju i da garantuju “prava i jednak tretman pripadnika manjina”. Evropski savet poziva na “brzo rešavanje preostalih otvorenih pitanja” u razgovorima između Sevrene Makedonije i Bugarske, a u cilju pokretanja pristupnih pregovora bez daljih odlaganja. Naglašava se i “spremnost Evropskog saveta da odobri status zemlje kandidata za BiH” i u tom cilju poziva Evropska komisija da predstavi izveštaj o primeni 14 ključnih prioriteta postavljenih toj zemlji. Petak, drugi dan samita EU, tradicionalno će biti posvećen razgovorima o Evrozoni, a liderima EU će se u Briselu priključiti i predsednica Evropske centralne banke, Kristin Lagard i predsedavajući Evrogrupe, Paskal Donahju.

Izvor B92, foto Tanjug/John Thys, Pool Photo via AP

Comments

Pročitaj još