• Početna>
  • Vesti>

Vučić na samitu EU – Zapadni Balkan: Verujemo u evropsku budućnost Srbije i regiona

Lideri EU i Zapadnog Balkana počeli su oko 10 časova sastanak u Briselu na kome se razgovara o načinima za jačanje integracije regiona u EU.

Sastanku koji je u toku prisustvuju lideri svih šest zapadnobalkanskih partnera, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić. Nakon sastanka su predviđene konferencije za medije.

Vučić je ukazao da je u Briselu kako bi razgovarali o evropskoj budućnosti regiona, te da veruje da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan.

Odgovarajući na pitanja stranih novinara, Vučić je pojasnio da je uoši odluke o dolasku u Brisel sa premijerima Albanije i Makedonije, razgovarao o pitanju odnosa Severne Makedonije i Bugarske, budući da neke zemlje u EU žele da blokiraju početak pregovora Skoplju i Tirani.

“To je bio razlog, o tome smo razgovarali. Ali smo ovde, ovde smo da razgovaramo o evropskoj budućnosti i verujemo da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan”, rekao je Vučić i dodao da će biti dobro ako se do njih dođe, a ako ne, svakako smo, kaže, zahvalni Uniji na investicijama i donacijama.

Uradićemo sve da sačuvamo sebe, dodao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa Ukrajinom, Vučić je rekao da je Srbija u Generalnoj skupštini UN već glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu i da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što, ističe, podržava i teritorijalni integritet Srbije, što, konstatuje, nije slučaj sa većinom zemalja EU.

Dodao je da je to veoma komplikovano pitanje, te da nema sumnje da će se danas u Briselu i o tome razgovarati. “Mi poštujemo sebe, barem mislimo da poštujemo sebe malo više od nekih drugih”, rekao je Vučić.

Na pitanje o predlogu Slovenije da se BiH dodeli status kandidata, Vučić je rekao da je uvek za napredak svih balkanskih zemalja na EU putu.

Borelj: Konsenzus problem, dobro što ima napretka u dijalogu

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žosep Borelj izrazio je nezadovoljstvo što u Bugarskoj nema napretka u vezi sa otvaranjem pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije i poručio da to pokazuje da konsenzus nije dobro rešenje za donošenje odluka u EU.

“Ovaj slučaj pokazuje još jednom da je problem konsenzus u donošenju odluka. Ne možemo nastaviti pošto jedna zemlja blokira. Danas nije dobar dan, jer je trebalo da pokrenemo pristupni proces za dve zemlje, ali to ne možemo, jer jedna država blokira ceo proces. Moramo razmotriti naše metode rada”, podvukao je Borelj.

Borelj je ukazao da, međutim, ima jednu lepu vest, a to je napredak u dijalogu Beograda i Prištine u vezi sa energetikom.

“To je veoma važan korak napred, i nastavićemo da radimo dalje. Moguće je da ćemo do kraja meseca imati sastanak na najvišem nivou”, rekao je on.

Istakao je da EU mora da uradi sve kako bi Zapadni Balkan bio deo njenog sveta.

To će se, kako kaže, učiniti pozivima da zemlje regiona učestvuju na sastancima šefova diplomatija EU i na drugim skupovima.

“Moramo da nastavimo da ne dozvolimo da se evropski plamen ugasi na Zapadnom Balkanu”, poručio je Borelj.

Comments

Pročitaj još