• Početna>
  • Vesti>

Koreodrama “700” odigrana premijerno na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Foto: Ansambl VENAC

Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl VENAC prvi put je premijerno odigrao koreodramu, program pod nazivom „700“, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. juna 2022. godine.

Premijeri u Beogradu prisustvovali su prestolonaslednik princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, pomoćnik ministarke kulture i infromisanja Republike Srbije, Slavica Trifunović, Vikarni Episkop Novobrdski Ilarion Lupulović, više savetnika i predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, predsednik Privremenog organa grada Prištine, Novak Živić, predsednica Opštine Gračanica Ljuljana Šubarić, predsednik Skupštine opštine Gračanica Milan Dimitrijević, predsednica Upravnog odbora, direktorka Narodne biblioteke Gračanica Brankica Kostić, kao i član Upravnog odbora u Vencu prof. dr Pavle Vasić, mnogi direktori i predstavnici ustanova kulture iz Srbije, predsednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba, predstavnik Javne ustanove “Zahumlje” iz Nikšića i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako navode iz Ansambla “Venac”, ovo je prvi put da pripreme tako veliki i veoma značajan multimedijalni umetnički program od nacionalnog značaja, što je publiku u prepunom teatru ostavilo u oduševljenju i suzama zbog emocija koju je im program “700” izazvao.

Karte su deset dana ranije već bile rasprodate, a prva repriza igraće se u Banja Luci u Republici Srpskoj 1. jula na tvrđavi Kastel, tokom godine izvešće se širom Srbije a krajem godine i u Gračanici.

Izvođenje ovog programa simbolički spaja materijalno i nematerijalno nasleđe i svedoči da srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je aktuelna i živa i danas.

Program „700“ održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i infromisanja Republike Srbije.

Organizator događaja je Ansambl “Venac”.

Comments

Pročitaj još