• Početna>
  • Vesti>

Petković: Sada je sve u našim rukama, Elektrosever će samostalno snabdevati potrošače strujom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da usvajanje smernica za primenu dogovora o energetici znači da na KiM imamo srpsku kompaniju Elektrosever koja pruža usluge distribucije i koja ima mogućnost uvoza i izvoza električne energije, što znači da ćemo moći ponovo da isporučujemo električnu energiju iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije.

U Briselu su dogovorene smernice za snabdevanje strujom severa Kosova i Metohije. Energetski sporazum pozdravila je Evropska unija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da je nakon skoro 10 godina usvojena mapa puta kojom kreće implementacija sporazuma iz 2013. i 2015. godine o energetici.

“To je veoma važan i značajan korak. Rekao bih da smo uspeli dosta dobar dogovor da postignemo iako nikada ne likujemo i ne govorimo sa euforijom zbog toga što je potrebno još mnogo koraka da se uradi kako bismo u potpunosti zaokružili implementaciju”, kaže Petković.

Ističe da je nakon poslednje runde razgovora u kancelariji Miroslava Lajčaka Besljimi rekao da je Priština spremna da počne da razgovara o Zajednici srpskih opština onda kada bude postignut dogovor o energetici.

“Mi smo mapom puta uspeli da se dogovorimo oko energetike i otvoren je put za razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština. Čekali smo 10 godina na implementaciju sporazuma o energetici, čekamo 10 godina i na implementaciju Briselskog sporazuma i prvih šest tačaka koje se odnose na forimiranje Zajednice srpskih opština”, naglašava Petković.

Ističe da Priština ne naplaćuje ništa Srbima na severu Kosova i Metohije i da su mapom puta tačno utvrđeni koraci, rokovi i odgovornosti jedne i druge strane.

“Rokovi počinju da teku onog trenutka kada Priština izda licencu Elektroseveru. To je ono što smo čekali godinama i što je Priština odbijala. To je ono o čemu priština nije želela ni da razgovara”, kaže Petković.

“Niko ne može da upada i zauzima Valač”

Petar Petković ističe da su sada uspeli da dogovore sve ono što je napisano 2013. i 2015. godine.

“To znači da imamo našu srpsku kompaniju Elektrosever koja pruža usluge distribucije, koja ima snabdevanje i koja ima mogućnost uvoza i izvoza električne energije. To znači da ćemo moći ponovo da isporučujemo električnu energiju iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije”, naglašava Petković.

Ističe da pored mape puta postoje i dva vrlo značajna dokumenta, od kojih je jedan pismo Miroslava Lajčaka u kojem piše da će Elektrosever trajno biti prisutan u trafostanici Valač.

“Sada je ovim garancijama priznat status operatora Elektroseveru i njegovi radnici će biti trajno prisutni u Valaču, što znači da niko ne može da upada u Valač, niko ne može da zauzima Valač”, naglašava Petković.

Naglašava da će sav posao raditi Elektrosever, koji će biti trajno prisutan u Valaču, kao i da će samo uz njegovu dozvolu i zajedno sa njim KOST i KEC kao operatori moći da mu pristupe.

“Elektrosever će imati ugovorno svoje odnose sa KOST-om i sa turskom kompanijom KEC. Veoma su značajni i razgovori koje smo nedavno imali u Istanbulu, gde smo sa turskom kompanijom Kec uspeli da dogovorimo sve važne distributivne usluge koje će obavljati Elektrosever, a to znači izdavanje i naplata računa, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača”, navodi Petković.

Itiče da je sada “sve u našim rukama” i da postoji zaokružen sistem, što znači da će Elektrosever samostalno snabdevati potrošače električnom energijom.

Petković kaže i da pravna odgovornost potrošača počinje da važi od trenutka ugovora sa Elektroseverom, zbog čega, kako kaže, niko ništa ne može da naplaćuje Srbima na severu Kosova i Metohije jer je struja koja je dolazila struja koju je godinama plaćao Beograd.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još