• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Sporazum o energetici dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja, a ne primena nasilja

Srpska lista saopštila je da pozdravlja današnji dogovor o energetici, koji kako se navodi, ima višestruki značaj za srpski narod i privredu.

“Treba naglasiti da je ovaj sporazum dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja a ne primena nasilja, i njime se sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja naših energetskih sistema i ugrožavanje snabdevanja naših građana, institucija i privrednih subjekata u ovom vremenu velikih izazova i kriza” navodi se u saopštenju.

Srpski narod nikada nije bežao od svojih obaveza, ali smo zahtevali da se to radi u skladu sa dogovorom, odnosno Elektroseveru, kompaniji koja je ćerka firma EPS-a, stoji u saopštenju.

Istovremeno, dodaje se, današnjim dogovorom se onemogućava retroaktivna naplata.

Sa druge strane, kako se ističe u saopštenju Srpske liste, nova kompanija Elektrosever će u svojim rukama imati energetski sistem na severu, uz garancije Evropske unije.

“Želimo da naglasimo da će svi radnici Elektrokosmeta na severu biti radno angažovani, kao i da se planira zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji, a time i opstanak i ostanak na ovim prostorima” navodi se u saopštenju.

“Treba posebno naglasiti da je današnji sporazum najdirektnije ojačao prethodne sporazume iz 2013. i 2015. godine, a ujedno i otvorio put za razgovore o Zajednici srpskih opština” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je ranije danas na svom Tviter profilu da su delegacije Beograda i Prištine u Briselu usvojile mapu puta za primenu sporazuma o energetici usvojenog 2013. godine. 

Comments

Pročitaj još