• Početna>
  • Vesti>

Rakić povodom Svetskog dana izbeglica: Povratak raseljenih na Kosovu nažalost na najnižoj lestvici

”I ovog 20. juna 2022. godine na Svetski dan izbeglica sa žaljenjem mogu da konstatujem da je povratak raseljenih na Kosovu na najmanjoj mogućoj lestvici. Nakon više od dve decenije od napuštanja svojih domova veliki broj tih domova je i dalje prazan, jer ne postoje adekvatni uslovi i iskrena želja i pomoć ostalih kosovskih institucija da nama kao krovnoj instituciji koja se bavi procesom povratka pomognu da deo posla koji nam je poveren realizujemo na kvalitetan i uspešan način.”, kazao je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.
Ministar Rakić ističe, da sliku koju danas imamo kada je u pitanju proces povratka, možemo jedino promeniti ako udruženim snagama rešavamo probleme koji stoje na putu uspešnosti ovog ni malo lakog posla.
”Ako se pitate kako možemo to da uradimo, onda ću vam reći da onda kada prestanu napadi na povratnike, njihovu imovinu, kada se problemi uzurpirane imovine budu rešavali na konkretan i brz način, kada povratnicima budemo obezbedili bolje ekonomske uslove, ako im omogućimo da oni koji se vrate mogu bez straha da posete svoje crkve, obrađuju zemljište odu nesmetano kod svojih komšija, onda ćemo imati i povoljniju situaciju u veći broj onih koji se vraćaju i na svojim imanjima opstaju.”
Na nedavnom sastanku sa raseljenima u Beogradu sam podržao povratak četrdeset porodica na Kosovo i raduje me činjenica da kod njih i nakon dugih godina boravka van svojih kuća postoji iskrena volja da se na svojim imanjima vrate, kazao je ministar i istakao da će njegov mandat na čelu Ministarstva za zajednice i povratak biti posvećen svima onima koji takvu želju imaju jer je osnovno pravo svake reseljene porodice da se u svoj dom vrati.
Ministar je kazao da primer povratka i upornosti Dragice Gašić iz Đakovice treba da slede svi oni koji na Kosovo žele da se vrate, jer je njena želja da živi u Đakovici jača od svih nedaća sa kojima se Dragica suočava.
Nakon konflikta na Kosovu 1999. godine, svoje domove napustilo je 226 418 građana. Posle više od dve decenije od iseljenja, ukupan broj povratnika na ovim prostorima je 29 108.

Comments

Pročitaj još