• Početna>
  • Vesti>

Čavušoglu u Prištini: Protiv gulenista, za dijalog sa Beogradom, podržava Kosovo, povećan broj letova

Foto: Tviter nalog turskog ministra spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu od juče popodne boravi na Kosovu. Na aerodromu u Prištini ga je dočekala ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, a danas se sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, kosovska predsednica je zatražila podršku Turske za članstvo Kosova u Savetu Evrope, dok je pohvalila podršku Turske NATO integraciji Kosova.

Posle sastanka sa Osmani usledio je i sa kosovskim premijerom.

„Razgovarali smo o modalitetima za unapređenje naše saradnje. Naglasio sam pretnju koju predstavlja teroristička organizacija FETO (gulenisti, prim.red.)“, turski ministar je poručio na Tviteru. Kurtijev kabinet nije još uvek izneo detalje.

U centru pažnje kosovskih medija juče i danas bile su poruke gosta iz Turske o podršci „teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova“, ali i pitanju koje je posebno važno za tursku vlast – a to je borba protiv gulenista.

„Pokušavaju da truju mlade ljude i da ulažu u medije, dok sa druge strane pokušavaju da se infiltriraju u institucije. Za nas je uznemirujuće da vidimo to, a znamo da su oni opasni za budućnost“, kazao je Čavušoglu.

S druge strane, turske biznismene pozvao je da ulažu na Kosovo i to u oblasti energetike.

Upravo energetika je nešto zbog čega je Turska takođe u centru zbivanja u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine.

Kosovskom kompanijom za distribuciju električne energije KEDS od 2013. godine upravlja turski konzorcijum “Çalik-Limak”, koji ima, kako je nedavno pisala RSE, ekskluzivna ovlašćenja da distribuira električnu energiju na celoj teritoriji Kosova, da upravlja i održava terensku imovinu.

Iako je je iste godine u Briselu postignut sporazum o energetici, on još uvek nije u potpunosti realizovan na terenu, a najave da će se uskoro sporazum i zaključiti, pre svega o registraciji kosovsko-srpske firme na Severu, izneo je nedavno srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„Dani u sledećoj nedelji su ključni da vidimo da li će biti finalizovan dogovor za početak implementacije energetskog puta“, oprezniji je bio kosovski premijer Aljbin Kurti juče.

Potpisan je i sporazum o povećanju broj letova između Prištine i Turske sa 28 na 42 letova nedeljno, što će takođe rezultirati nižim cenama putovanja za putnike.

Vest je potvrdio kosovski ministar za infrastrukturu Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), ali i juče bez detalja sam Čavošoglu.

„Ovaj sporazum doprinosi daljem razvoju vazdušnog saobraćaja uopšte, u pogledu razvoja obima vazdušnog saobraćaja između dve republike“, napisao je Aljiu na Fejsbuku.

Poseta turskog ministra usledila je posle posete grčkog ministra spoljnih poslova Prištini.

Comments

Pročitaj još