• Početna>
  • Vesti>

Starović: Sa Šolcom moguće uspostaviti konsenzus o KiM kao sa Angelom Merkel

Foto: mfa.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović kaže za RTS da je poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca od veoma velikog značaja za Srbiju. Ističe da će među temama razgovora predsednika Vučića i kancelara Šolca biti ekonomija i investicije, ali i krupne političke teme među kojima su pitanje Kosova i Metohije i rat u Ukrajini.

Nemačka podržava evropski put Srbije i to je dobra poruka koju će u Beograd doneti kancelar Olaf Šolc, ali, tu su i tri loše – očekuje se da će visoki gost pojačati pritisak da se što pre sklopi pravno obavezujući sporazum sa tzv. Kosovom, da se naša država priključi sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i da se Republika Srpska okane “secesionističkih ideja”.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović kaže za RTS da je sutrašnji dan veoma važan i da će biti dinamičan.

“Poseta kancelara Šolca je od veoma velikog značaja za nas. Ona neće biti vremenski dugačka, ali će biti veoma sadržajna i svakako da su najvažniji susreti koji su planirani sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”, ističe Starović.

Navodi da će Šolc posle toga otići u Prištinu i, po svemu sudeći, već u kasnim večernjim satima naći se u Solunu ponovo sa predsednikom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

“Kada govorimo o temama koje će biti najzastupljenije tokom sastanaka, to je pre svega ekonomija i ekonomska saradnja, u kojoj smo veoma uspešni. Dobro je poznato da je Nemačka naš spoljnotrgovinski partner broj jedan. Slično je i kada govorimo o direktnim stranim investicijama”, navodi Starović.

Ističe da je logično da je i politička saradnja sa Nemačkom od sve veće važnosti.

“Verujem da će barem neke od tih najvažnijih planiranih investicija biti tema sastanka Šolca i Vučića, a svakako da će se i krupne političke teme naći na agendi sastanka”, naglašava Starović.

“Stav o sankcijama jasan i principijelan”

Starović ističe da postoji jedna velika tema oko koje postoji suštinsko neslaganje, a to je pitanje Kosova i Metohije.

“Uz sve to, gajim umereni optimizam i umerenu nadu da ćemo uspeti da nađemo nekakav najmanji zajednički imenitelj, najmanje onaj koji smo imali za 16 godina vladavine Angele Merkel, a koji se svodi na zajedničko mišljenje da je potrebno očuvati mir i stabilnost na Balkanskom poluostrvu uprkos različitim političkim vizijama”, kaže Starović.

Naglašava da veruje da je tu vrstu konsenzusa moguće uspostaviti i sa Olafom Šolcom i da će to biti jedna od tema razgovora.

Kaže da svi zvaničnici koji dolaze iz zemalja Evropske unije stalno potenciraju očekivanja da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom, odnosno da se na praktičnom planu pridruži režimu sankcija koje je EU uvela Rusiji.

“Naš stav je tu jasan i principijelan. On je definisan zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost koji su usvojeni dan nakon početka rata u Ukrajini i mi se tih zaključaka držimo zato što definišu jedan koordinatni sistem unutar kojeg donosimo spoljnopolitičke odluke na svakodnevnoj bazi”, objašnjava Starović.

Kaže da i kada bi se ostavili po strani principi i vrednosti, uvođenje sankcija Rusiji donolo bi daleko više štete Srbiji nego ruskim partnerima i ističe da veruje da i taj argument može biti razumljiv Olafu Šolcu.

Comments

Pročitaj još