• Početna>
  • Vesti>

Osmani sa Dendijasom: Rizik od destabilizujućih tendencija Rusije na Kosovu

Foto predsednistvo Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani Sadriu juče je razgovarala sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom. 

Osmani je istakla da Kosovo i Grčka dele iste evroatlantske vrednosti pa s toga je zatražila grčku podršku za članstvo Kosova u Savetu Evrope, Partnerstvu za mir i NATO-u, kao garanciju ne samo za Kosovo već i za region,stoji u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice.

Ona je pomenula rizik od destabilizujućih tendencija Rusije na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, preko Srbije kao njenog satelita, kako je rekla. 

“Deo sastanka bio je posvećen događajima nastalim nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Stav Kosova je u potpunosti usklađen sa sankcijama EU i SAD-a Rusiji, izražavam podršku ukrajinskom narodu i želim da kažem da je Ksoovo već pružilo utočište grupi novinara iz te države, kao i da je otvoreno utočište za druge izbeglice”, rekla je Vjosa Osmani.

Na sastanku sa ministrom Dendiasom izražena je i spremnost na produbljenje dalje saradnje uz nadu da će se ubrzo formalizovati odluka o priznanju nezavisnosti Kosova od srtane Grčke.

Između ostalog Osmani je na sastanku sa ministrom Dendiasom, potencirala i potrebu za povećanjem trgovinske i privredne razmene, kao i sardnje u oblastima spoljne politike, turizma i kulture.

Comments

Pročitaj još