Medijska tragedija porodične tragedije

Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M., osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju, B.U. a potom i oca, 66-godišnjeg B.M., inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.

Dok su se srpski tabloidi utrkivali u teškim naslovima i detaljima od kojih će se mnogi ispostaviti kao netačni, ili barem nepotvrđeni i neprovereni u odnosu na zvaničnu verziju nesreće, pojedini kosovski mediji su objavili paparaco video snimak izvođenja osumnjičenog mladića iz bolnice u pratnji policije i sa lisicama na rukama, kao i grupe mladića – zajedničkih prijatelja blizanaca, koji su u šoku vikali i potrčali ka mladiću. Uticajni albanski medij „Top Channel“ je možda i najdalje otišao u netačnom izveštavanju o događaju. Svi ovi sadržaji krše etički kodeks izveštavanja, povređuju prava i dostojanstvo i žrtava i osumnjičenog.

Dvostruko porodično ubistvo dogodilo se u ranim jutarnjim časovima 27. maja u centru Kosovske Mitrovice, u stanu poznatog mitrovičkog tužioca B.M., koji je i sam stradao.

Prema informacijama iz policije istog dana i nešto kasnije Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, za ubistvo svog oca i brata blizanca B.U. sumnjiči se sin, odnosno brat – B.M., koji je policiju sačekao u njihovom stanu, nije pružao otpor prilikom hapšenja i njemu je sada već određen jednomesečni pritvor.

U razgovoru za KoSSev ove nedelje, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, major Besim Hoti, ponovio je neke od navoda, i izneo dosadašnja saznanja policije.

Kaže da je policija o nesreći obaveštena oko 6h ujutru tog dana, da je odmah reagovala, a da je istovremeno usledio i poziv stanara hitnoj pomoći koji su već videli prvu žrtvu, odnosno oca koji je sa teškim ranama transportovan u bolnicu. On je nakon ranjavanja ipak uspeo da izađe i potraži pomoć od suseda.

Policajci su u stanu zatekli preminulog brata i osumnjičenog kako sedi u sobi i on nije pružao otpor policiji prilikom hapšenja.

Mesto zločina je odmah obezbeđeno, a osumnjičeni je bio pod kontrolom policije da bi potom usledio uviđaj od strane regionalne istražne jedinice i dežurnog javnog tužioca.

U skladu sa propisanom procedurom, posebno kada je u pitanju težak zločin poput ovog, B.M. je odveden na lekarski pregled u mitrovičku bolnicu. Specijalistički pregledi se vrše u drugoj fazi, dodaje Hoti.

„Policija ima saznanja, kako od svedoka, tako i obradom izjave koju je tužiocu dao osumnjičeni. Poklapa se priča da je osumnjičeni prvo smrtno ranio svog brata blizanca dok je preminuli spavao. Nož kojim je to uradio ostavio je u telu preminulog, sačekao je da se otac probudi i onda je upotrebio dva noža kako bi napao oca. Otac je uspeo da izađe i potraži pomoć, uprkos teškim ranama“, kazao je Hoti.

Prema preliminarnim informacijama, reč je o „nestabilnom licu“, navodi Hoti za osumnjičenog, te da tek treba da se dokaže da li je on bio „pod dejstvom narkotika“, kao i to da tek predstoji da se utvrdi motiv zločina, odnosno veštaci sudske medicine utvrđuju da li će izjavu osumnjičenog uzeti i kao motiv.

„Ono što je on nama rekao je da je 10 dana pre ubistva planirao da ubije oca, a brata navodno da ga ne bi sprečio u toj nameri. Zdrastveno stanje jos uvek ne znamo, tačnije da li je bio u depresiji, da li je koristio narkotike i uopšte njegovo psihičko stanje ne možemo utvrditi mi kao policija, jer je to drugi stepen dokazivanja. Specijalno veštačenje uradiće nadležni organi“, objašnjava Hoti.

Prvi izveštaji: Netačne informacije, nepotvrđeni detalji, eksploatacija nesreće

I dok je jedan deo redakcija pokušavao da dođe do zvaničnih informacija, oklevajući da objavi bilo koju nepotvrđenu vest, u prvim medijskim izveštajima tog jutra, a pre zvaničnog oglašavanja policije, tabloidi su očekivano već imali udarne naslove.

Među prvim informacijama, pre nego i da se pribave potvrde i detalji iz policije, pojedini mediji objavili su da je brat stradao nakon oca, pokušavajući da spase oca, kojeg je njegov brat prvo napao, što se ispostavilo kao netačna informacija. Takođe, u prvim izveštajima, kao lidovi su se pojavili da je među braćom i sa ocem došlo do sukoba.

„Tragediji je prethodio porodični sukob u kojem su učestvovala dva brata i otac“, pisala je Republika u najavi vesti. U antrfileu, kako je naglašeno, objavili su takođe netačnu informaciju koja obiluje izmišljenim detaljima:

„On je, prema dosadašnjim podacima iz istrage, najpre izbo oca, dok je brat blizanac X (u naslovu izvorne vesti objavljeno puno ime) zadobio više ubodnih rana dok je pokušavao da odgurne X (u naslovu izvorne vesti objavljeno puno ime) i spase oca i od kojih je preminuo na licu mesta“.

U istom naglašenom delu u ovom tekstu pozivaju se i na nezvanične informacije, da je osumnjičeni, čije ime otkrivaju i to kao potvrđenog ubicu, (pri tom u nadnaslovu), „krvavih ruku stajao na jednom kraju sobe i plakao. Tokom hapšenja nije pružao otpor, ali nije ni govorio, već je samo jecao“.

Slično je izvestio i Blic, opisujući kao „strahoviti jecaj“.

Više medija je na razne načine opisivalo navodne detalje o tome da je brat plakao nakon zločina. U policijskom izveštaju, međutim, nema navoda da je osumnjičeni plakao, odnosno jecao, navodi Hoti za KoSSev.

Netačnu informaciju preuzeli su i regionalni mediji.

„Nezvanično saznaju Novosti da su roditelji braće blizanaca odavno razvedeni, da je jedan od sinova, navodno, živeo sa ocem, a drugi sa majkom. Takođe, ono što se moglo čuti juče u gradu, jeste da je X (u naslovu izvorne vesti objavljeno puno ime) tog jutra došao u stan kod brata i oca i da je prvo nasrnuo na X (u naslovu izvorne vesti objavljeno puno ime), dok je brata izbo nožem dok je pokušavao da zaštiti teško ranjenog oca“, bosanski Avaz je preneo izveštaj Novosti.

Iako su se pojedini mediji u prvim izveštajima o sukobu braće i oca pozivali na lokalnog portparola Kosovske policije, on za lokalne medije nije iznosio bilo kakvu informaciju o sukobu koji je prethodio:

“27. maja oko 5.55h u porodičnom stanu u Kralja Petra I u Severnoj Mitrovici pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima došlo je do slučajeva teškog ubistva. Radi se o članovima uže porodice. Osumnjičeni je uhapšen i pod kontrolom je policije. Uviđaj se sprovodi pod nadzorom tužioca Osnovnog suda u Mitrovici. Regionalna istražna jedinica preduzima sve neophodne mere u cilju rasvetljavanja motiva ovog krivičnog dela” rekao je poručnik Branislav Radović.

I drugi su tabloidi, poput Kurira, izveštavali slično, odnosno netačno, sa izmišljenim detaljima – o pokušaju da stradali brat prvo pomogne ocu, ili sceni koju je policija zatekla  kada je ušla.

Neki od njih, poput Informera su posebno hiperbolizovali tragediju.

„Kada su policajci upali u stan u kojem se dogodillo dvostruko ubistvo u jednoj prostoriji zatekli su X (u naslovu izvorne vesti objavljeno puno ime) krvavih ruku. Držao se za glavu i plakao, okretao se ka zidu kako ne bi gledao u beživotno telo brata blizanca, rekao nam je izvor“, pisao je Informer.

U istom tekstu se citiraju razni neimenovani izvori, poput neimenovanih „komšinica“, iznose dve verzije tragedije, premda uz ogradu da ih „nije bilo moguće proveriti kod policijskih organa“, spominje se sukob braće zbog imovine, iznose detalji da su oba brata radila.

„Čuo sam da je X (u naslovu izvorne vesti objavljeno puno ime) teško povređen istrčao iz stana i da je X (u naslovu izvorne vesti objavljeno puno ime) pokušao X (u naslovu izvorne vesti objavljeno puno ime) da otme nož. Tada se ovaj valjda okrenuo ka bratu i počeo da ga bode po telu, kaže komšija“, iznosi se kao jedna od verzija u Informeru, dok je druga:

„X (u naslovu izvorne vesti objavljeno puno ime) je kod brata i oca u stan došao bukvalno pola sata pre krvoprolića“.

Više medija je iznosilo ove informacije, ali Hoti navodi da je istragom utvrđeno da je osumnjičeni B.M. boravio u stanu u kojem je počinjen zločin, uključujući i samu noć koja je prethodila tragediji.

I u drugim tabloidima, iznošeni su navodni detalji njihovog porodičnog života.

Ovi mediji su ih sa jedne strane preuzimali i kopirane prenosili uz modifikacije naslova, ali sa druge strane, privatni detalji iz života nesrećne porodice su takođe bili uzajamno kontradiktorni – od toga da su oba brata radila, odnosno da je radio samo jedan (žrtva), a drugi nije (osumnjičeni), do kontradiktornih informacija o tome gde su braća živela.

U rasvetljavanju detalja, najbrže se prenosila navodna izjava majke B.T. za Republiku da sada osumnjičeni B.M. nije radio i da je „postao depresivan“. Ovu su vest ostali taboidi listom prenosili, međutim, sa naslovima koji su sadržali već tvrdnju o navodnoj dijagnozi, odnosno psihičkom stanju osumnjičenog.

U trci za ‘crnom senzacijom’, a uprkos etičkom kodeksu o zaštiti žrtava, ali i javnosti, i nedostatku zvaničnih potvrda, čak i kada su sami autori ovakvih tekstova potvrdili da izostaju zvanične informacije, za njih istovremeno nije bilo prepreka da objave nezvanične, čak i netačne informacije.

Zabranjeno curenje podataka, objavljivanje neproverenih informacija, informacije o zdravstvenom stanju

Prema Kodeksu novinara Srbije i drugim svetskim kodeksima, objavljivanje neproverenih ili informacija dobijenih ”curenjem” iz istrage, najstrože je zabranjeno, podseća novinarka Tamara Skrozza.

„To se posebno odnosi na podatke koji se tiču na ‘običnih’ javnosti nepoznatih ljudi, na čije živote to može direktno da utiče. Najveće no-no u tom smislu jesu navodni podaci o zdravstvenom stanju osoba o kojima se izveštava. Bilo kakve naznake informacija o nečijem fizičkom ili mentalnom zdravlju dozvoljene su samo ako je to u IZUZETNOM medijskom interesu, što se dešava veoma retko i što ovde nije bio slučaj. Čak i ako je te podatke izneo blizak srodnik osobe o kojoj je reč (u ovom slučaju majka), medijima to nije dozvoljeno da prenesu“, kaže u razgovoru za KoSSev.

Kosovski mediji: Snimak osumnjičenog; albanski medij: najveća neistina

Imalo je i kosovskih portala koji su iznosili informacije koje policija nije niti navodila, niti potvrđivala.

Tako je portal Gazeta Sinjali, uz još neke portale, doslovce izvestio da se zločin dogodio „nakon svađe u porodici X (navedeno puno prezime u izvornoj vesti), koja je eskalirala u nasilje i tragično se završila“, kao i to da je osumnjičeni „korisnik narkotika„.

Najdalje u netačnom tumačenju otišao je albanski Top Channel, koji je naveo da su se otac i sin „izboli noževima“, a da je brat, da bi spasao oca, ubio brata, a potom oca poslao u bolnicu koji je ipak preminuo. Isti medij otkriva identitet porodice. U naslovu vesti, stavili su da je brat „osvetio“ oca.

Za ovaj vodeći albanski  medij nije bilo dovoljno ni to što je portparol Kosovske policije na Severu jasno naznačio da se čeka na izveštaj, ne dajući detalje.

Konačno, u očekivanju policijskih detalja, popularni kosovski portal Gazeta Express, objavio je dva amaterska paparaco video snimka osumnjičenog ubice u trenutku kada ga policajci sa lisicama izvode iz bolnice nakon pregleda; takođe i snimak grupe, prema lokalnim izvorima, zajedničkih prijatelja nesrećne braće koja je u šoku čekala vesti iz bolnice, kada su potrčali prema osumnjičenom.

I dok portal navodi da je grupa napala osumnjičenog mladića, Hoti za KoSSev, saopštava da fizičkog kontakta nije bilo.

„Razumeli smo da je to bilo društvo žrtve, njegovog pokojnog brata, ali osumnjičeni je bio pod kontrolom policije koja je imala obavezu da ga štiti. Do fizičkog kontakta nije došlo“, kaže major.

„Mi nismo imali informaciju da može doći do incidenta, sve se jako brzo dešavalo, ali je reakcija policije bila dobra“, dodao je.

Isti portal je preuzeo neovlašćeno fotografiju našeg portala bez potpisivanja, što inače nije prvi da se događa.

I dok policajci, kako Hoti objašnjava, nisu dužni da zaštite lik osumnjičenog dok ga izvode, ali jesu u obavezi da svojim telom zaštite njegovu bezbednost – to su dužni mediji da učine.

Međutim, na snimku, jasno se vidi lik osumnjičenog dok ga policajci sa lekarskog pregleda izvode iz bolnice sa lisicama na rukama.

Kršenje pretpostavke nevinosti

Skrozza upozorava na česta kršenja prezumpcije nevinosti, ali i privatnost žrtava i porodica u medijima, kao što je slučaj bio i sada, a sve radi skoka tiraža.

„Snimci hapšenja osumnjičenih, koje često viđamo po domaćim medijima, nisu u skladu s profesionalnim standardima: time se krši pravo na pretpostavku nevinosti i pravo na privatnost osumnjičenog, a ne mogu se opravdati nikakvim javnim interesom“, navodi i dodaje:

„Po meni, radi se isključivo o nameri da se medijski sadržaj učini atraktivnijim, a osoba o kojoj se izveštava dodatno ponizi i diskredituje. Mediji moraju da vode računa o posledicama svog izveštavanja, a ovde su – pored spornih snimaka – objavljivane informacije koje su potpuno suvišne, na nivou su običnog trača i mogu imati brojne posledice na sve koji su uključeni u ovu priču“.

„Kada je u pitanju preuzimanje materijala drugih medija, stvar je jasna: bez dozvole medija koji je vlasnik snimaka, dalja distribucija nije dozvoljena. Bez izuzetka“, naglasila je takođe.

Policija da osigura bezbednost, mediji brana

Major Hoti na kraju razgovora za KoSSev ističe da se policija potrudila da tužilaštvu obezbedi sve dokaze i da nije napravila nijedan propust, ali i ističe drugu dimenziju tragedije, koja izlazi izvan okvira njihovog rada, kao i iz sfere profesionalnog izveštavanja, ali o čemu su dužni da vode računa i jedni i drugi.

„Ovo je tragedija koja je pogodila ceo grad, ne samo nas kao policiju“, naglasio je.

Tamara Skrozza sumnja u curenje podataka, ali i naglašava da čak i uprkos tome, mediji su ti koji su brana i dostojanstvu žrtava i osumnjičenih i samog javnog interesa.

„Ne znam da li se policija potrudila i šta je tačno uradila, ali je očigledno bilo ‘curenja’ informacija iz istrage, što je greška upravo policije. Ipak, odgovornost medija time nije umanjena. Naprotiv. Čak i ukoliko policija greši, mediji su ti koji bi trebalo da budu ‘brana’ i da onemoguće dalju distribuciju takvih podataka. Jer, mediji nisu istražni organi. Oni bi trebalo da zaštite tajnost istrage, radeći ono što im je posao: informisanje u javnom interesu, odnosu interesu društva u kojem deluju“, zaključila je jedna od najuglednijih srpskih i regionalnih novinarki.

Mediji utiču na živote, i neretko – na njegove ishode, i zato je na njima ogromna odgovornost, tim pre kada iznose neistine. Ovo je na žalost jedna od tragedija u kojima bi ipak neuporedivo manje zlo bilo da je cela vest izmišljena.

Comments

Pročitaj još