• Početna>
  • Vesti>

Deca sa KiM borave na moru, stiču nova prijateljstva i upoznaju lepote Crne Gore

Foto: TV Most

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Srpska solidarnost“ i njihovim partnerima iz Sutomora i Bečića, organizovala odlazak na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa Kosova i Metohije. Putovanje je organizovano u dve smene, u period od 2. do 9. juna i od 9. do 15. juna 2022. godine. Naša ekipa boravi sa mališanima na moru i zabeležila je njihove utiske.

Grupe se sastoje od po 50 dece, uzrasta od 4. do 6. razreda osnovne škole. Deca su smeštena u Sutomoru, a jedna grupa boravi u Bečićima, u odmaralištu, koje je u sklopu Parohijskog doma. Osim plivanja, organizovane su im i druge aktivnosti, obilazak znamenoitosti, kao i poseta pravoslavnim hramovima u Sutomoru, Bečićima i okolini.

“Ovde sam preko škole došla 7 dana na more, jako mi je lepo i stekla sam puno novih prijatelja. Volela bih još nekad da dođem ovde, jer je prelepo, voda je jako topla, hrana je fenomenalna, imali smo žurke i divno je upoznati nove drugare”, kaže za TV Most Marija Veljković.

Učenik Danilo Nikolić je zahvalan svima koji su omogućili da bude na moru i da stekne puno novih prijatelja.

“Najveći utisak mi je to što sam usavršio plivanje”, kaže Danilo.

“Hvala organizaciji “Srpska solidarnost” koja već godinama radi na ovim projektima, da ta deca sa Kosova i Metohije koja žive u specifičnim uslovima, osećaju radost detinjstva, da osete blagodati mora. Nama je jako značajno što smo bili u mogućnosti da primimo tu decu”, ističe protojerej Petar Cerović, namesnik budvanski.

“Vlada Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, uz pomoć naših partnera iz Crne Gore i iz Srbije, organizovala je i ove godine sedmodnevni boravak na moru  za našu decu sa Kosmeta. Cilj ove akcije i projekta je da deci sa KiM omogućimo promenu sredine, jer oni odrastaju u specifični uslovima, Njima ovo mnogo znači, osmeh na njihovom licu nema cenu. Kancelarija će nastaviti i u narednom periodu da ulaže u ovakve projekte i sigurna sam da će to doneti deci radost. Deca su ovde pronašla neke nove prijatelje, ljubavi, upoznala su se sa lepotama Crne Gore i ja sam jako srećna i zadovoljna što sam sa njima ovde”, kaže za TV Most Svetlana  Miladinov, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.  

Boravak dece na moru, druženje sa vršnjacima, imaće pozitivan uticaj na njihov razvoj i umnogome će doprineti zdravom odrastanju. Ova putovanja obuhvatala su decu iz Gore, Štrpca, Kosovske Kamenice, Kosova Polja, Peći, Gnjilana, Istoka, Prištine, Gnjilana, Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića.

Comments

Pročitaj još