• Početna>
  • Vesti>

Troje povređeno tokom protesta veterana OVK u Prištini

Više stotina veterana bivše OVK protestuje u dvorištu skupštine u Prištini zbog neuključivanja boračkih kategorija u povećanje minimalne mesečne zarade, o kojoj bi poslanici trebalo da raspravljaju. Tokom protesta došlo je do incidenata kada su demonstranti gađali pripadnike policije tupim predmetima i tom prilikom povređene su tri osobe, dva policajca i jedan civil, a aktiviran je i suzavac iz grupe okupljenih, saopštila je policija.

Veterani bivše OVK primaju penziju od 170 evra, a novi zakon ne predviđa da im se penzija povećava srazmerno minimalnoj zaradi.

Da ne uđu u zgradu parlamenta, veterane sprečava nekoliko desetina naoružanih policajaca, opremljenih gas maskama, pancirima i drugom opremom.

Policija je demantovala navode pojedinih medija na albanskom da je upotrebila suzavac kako bi rasturila učesnike protesta. Organizatori protesta, sa druge strane, pozivaju učesnike da ne napadaju policiju.

Upadom vetarana u dvorište skupštine, policija je dodatno zaštitila i zgradu vlade, a na ulici oko sedišta centralnih institucija viđeni su i vodeni topovi za razbijanje demonstracija.

Na protestu su i pojedini poslanici opozicionih stranaka, pre svih Demokratske partije, nastale iz političkog krila bivše OVK.

Poslanik DPK Hisen Beriša pojavio se ispred veterana i poručio im da ne ruše tu instituciju, te da će dati sve od sebe da nacrt zakona kojim se utvrđuje minimalna zarada ne prođe bez uključivanja veterana.

Comments

Pročitaj još