• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Srbija i Grčka dosledne u uzajamnoj podršci

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, posle sastanka sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Dendijasom, da Srbija visoko ceni principijelnu poziciju Grčke i njeno aktivno zauzimanje za nastavak proširenja EU i integraciju Zapadnog Balkana. Istakao je i da dve zemlje ostaju dosledne u uzajamnoj podršci po ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa.

Nikola Selaković je na konferenciji, posle tet-a-tet razgovora i plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke, rekao da je za Srbiju članstvo u EU strateško opredeljenje i interes i da joj je izuzetno važna podrška procesu evropskih integracija.

“Visoko cenimo principijelnu poziciju Grčke i njeno aktivno zauzimanje za nastavak proširenja EU i integraciju Zapadnog Balkana sa kojim se, rešavaju i mnoga otvorena politička pitanja. Svi mi koji živimo u ovom delu Evrope pokazujemo jasno opredeljenje da se koncentrišemo na ono što je budućnost naših građana i država”, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je preneo da je u razgovoru sa Dendijasom potvrđen odnos tradicionalnog prijateljstva, bliskosti i solidarnosti dva bratska naroda, srpskog i grčkog, i dve prijateljske zemlje, Srbije i Grčke.

Kako je rekao, pokazana je i dalja opredeljenost dveju vlada i država da se učine aktivnosti koje će odnose dveju zemalja u budućnosti učiniti još snažnijim i boljim.

“Srbija i Grčka stoje opredeljene za produbljivanje saradnje, proširenje dijaloga u svim oblastima i za doslednu, princpijelnu uzajamnu podršku po ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa”, rekao je Selaković.

Istakao je zahvalnost Srbije i srpskog naroda za podršku koju, kako kaže, Grčka pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije po pitanju Kosova i Metohije koje je, kako je naglasio, prvorazredno državno i političko pitanje.

Selaković je ukazao da je sa šefom grčke diplomatije razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine afirmišući podršku dijalogu kao jedinom razumnom sredstvu za iznalaženje rešenja za pitanje KiM i pokazali da se zalažu za postizanje održivog, trajnog i kompromisnog rešenja zasnovanog na poštovanju i zadovoljenju interesa i Srba i Albanaca na KiM.

“Za nas je dragocena podrška koja dolazi od zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova”, rekao je Selaković.

Naglasio je i da Srbija ostaje dosledna u podršci teritorijalnom integritetu Grčke na kopnu i na moru, koja je neodvojiva od poštovanja međunarodnog javnog prava.

Selaković je istakao da je za Srbiju od prvorazrednog značaja očuvanje mira i stabilnosti ističući da u tom smislu Srbija i Grčka dele identično mišljenje da, kako kaže, očuvanje mira i stabilnosti nema nikakvu razumnu alternativu.

Kako je rekao, u trenutku potpunog strukturiranja geopolitičke arhitekture u svetu ta opredeljenost je još od većeg značaja.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je to jedini put za prosperitet i stabilnost regiona.

Comments

Pročitaj još