• Početna>
  • Vesti>

Na sednici SO Severna Mitrovica usvojena odluka o eksproprijaciji dva lokala u ulici Kralja Petra

Foto Radio Mitrovica sever

Na šestoj redovnoj sednici skupštine Opštine Severna Mitrovica koja je održana danas, usvojena je odluka o pokretanju eksproprijacije dva lokala, koja se nalaze na teritoriji ove opštine. Osim toga, izabran je novi član Odbora za albansku zajednicu, a odbornicima su takođe predstavljeni i tromesečni izveštaji o radu opštine, odnosno gradonačelnika. 

Sednica je započeta minutom ćutanja u čast nedavno preminulog, Radovana Tanića, direktora Tehničke škole „Mihajlo Petrović Alas“ u Kosovskoj Mitrovici i ujedno opštinskog odbornika

Gradonačelnik Milan Radojeviće istakao je da je smrt Tanića veliki gubitak za čitav grad jer je, prema njegovim rečima, Radovan Tanić svoj život posvetio obrazovanju dece u ovom gradu, kao i da je njegov gubitak  nemerljiv za čitavo društvo Severne Mitrovice.

Odbornicima su potom predstavljeni finansijski izveštaj, izveštaj o radu opštine Severna Mitrovica i radu gradonačelnika Milana Radojevića, koji je referisala njegova zamenica, Adrijana Hodžić.

Hodžić je potom odbornicima predstavila i plan ove lokalne samouprave kada je u pitanju pokretanje postupka eksproprijacije i utvrđivanje javnog interesa za lokale i objekte privremenog karaktera.

Hodžić se osvrnula na pokretanje procesa prodaje društvene svojine od strane Agencije za privatizaciju, u koju, kako je kazala, spadaju i objekti na teritoriji opštine Severna Mitrovica.

Na sednici je predstavljen izveštaj o radu gradonačelnika i Opštine Severna Mitrovica u prethodna tri meseca, koji je odbornicima predstavila zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić i koja je navela da je od početka godine administraciji ove opštine upućeno 2.760 zahteva od kojih je rešeno čak 2.657 dok su 103 zahteva u postupku.

Hodžić je na sednici upoznala odbornike da je opština zainteresovana da učestvuje u procesu eksproprijacije objekata na teritoriji opštine Severna Mitrovica.

“Agencija za privatizaciju je pokrenula proces prodaje društvene svojine, između ostalog i objekte koji se nalaze na teritoriji opštine Severna Mitrovica. Mi smo napravili analizu tih objekata i posebno smo obratili pažnju na dva objekta za koje smatramo da su od javnog značaja za našu opštinu. To su objekat ‘Planika-Kranj’ površine 76,66 kvadratna metra u ulici Kralja Petra I bb, kao i objekat koji je privremenog karaktera, ‘Trepca hoteli’, takođe u ulici Kralja Petra I, i ima bruto površinu od 19,70 kvadratnih metara”, rekla je Hodžić.

U prva tri meseca u 2022. godini, opština Severna Mitrovica primila je 2,760 zahteva, od kojih je rešila 2,657.

Kada je u pitanju Odeljenje koje se bavi registracijom firmi za sve četiri opštine na Severu, za prva tri meseca ove godine, kako je navela Hodžić,  ta kancelarija imala je 44 intervencija.

Direkciji za lokalne zajednice, povratak i odnose sa javnošću, u istom periodu podneto je ukupno sedam zahteva i to četiri za renoviranje kuća i tri za renoviranje stanova.

Sa druge strane, Direkciji za urbanizam, katastar i geodeziju pri ovoj opštini, u prva tri meseca, u sklopu urbanizma nije primljen nijedan zahtev.

Međutim, ukupno 330 zahteva primljeno je u sklopu katastra i geodezije, od kojih je direkcija obradila 249, navela je zamenica gradonačelnika.

Kako je dalje objasnila, kada je u pitanju Direkcija za javne usluge i infrastrukturne projekte, u prva tri meseca započete su procedure za tri projekta:

„Reparaciju i opremanje teretane na otvorenom u multietničkom naselju Mikronaselje, izgradnju sale za kulturne aktivnosti u osnovnoj školi Branko Radičević i projekat za renoviranje škole Azis Sulejmani, koja se nalazi takođe u Mikronaselju“.

Takođe, Direkcija za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, prema njenim rečima, nastavila je saradnju sa rukovodiocima svih obrazovnih institucija kako bi se utvrdile potrebe škola.

„Obrađeni su zahtevi rukovodioca predškolskih ustanova, kao i nadležnih za osnovne škole. Opština Severna Mitrovica je pomogla i srednjoj Ekonomskoj školi, u sklopu novog smera koji ta škola sada ima – kuvarski smer“, kazala je Hodžić.

Na današnjoj sednici ujedno je imenovan, odnosno, izglasan novi član Odbora za albanske zajednice, Gani Hiseni.

Odbornici su ujedno podržali da se novac iz prethodne godine u iznosu od 10.299 evra koji je bio namenjen za javnu infrastrukturu i kapitalni rashod za renoviranje objekata socijalno ugroženih vlasnika, prebaci u kategoriju subvencija za 2022, a u skladu sa novim administrativnim upustvom, odnosno preporukom kosovskog ministarstva finansija.

Comments

Pročitaj još