• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Nije lako voditi samostalnu politiku, pritisci se pre svega tiču Kosova i Metohije

Foto: Republika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska skladišta robnih rezervi u Luci Beograd rekao da su robne rezerve pune, a da će naredni meseci biti iskorišćeni kako bi se obezbedile dodatne količine hrane i energenata. Zatim je odgovarao na neka od pitanja novinara, ajedno je bilo da li očekuje intenziviranje pritisaka na Srbiju, nakon povoljnog razgovora sa Putinom, i da li će se ti pritisci pre svega odraziti na KiM.

Vučić je odgovorio da zemlja sa tim pritiscima živi svaki dan, jer je neverovatna potreba svih da vode politiku Srbije, a, svi, primetio je ironično, najbolje znaju kakva ta politika treba da bude.

“Dokle ćemo moći da izdržimo vodeći samostalnu, nezavisnu, suverenu politiku, to nije lako reći, ali nije lako bilo ni pre 90 dana, pa smo 90 dana uspeli smo da zadržimo isti stav kao i prvog dana izbijanja sukoba u Ukrajini”, rekao je Vučić.

Naveo je da će se pritisci pre svega ticati Kosova i Metohije, da to pitanje ne bi ostalo kao presedan.

“Zato što oni hoće da kažu da to ne može da važi i za druge, da je to slučaj ‘sui generis’, i zato je važno Srbiju naterati da što pre napravi sporazum za Albancima, ako je moguće pre svega o nezavisnosti, jer bi to rešilo sve probleme u budućim odnosima, i osnažilo poziciju zapada prema Rusiji”, rekao je Vučić.

Sa druge strane, istakao je da Srbija nigde neće dobiti dovoljno razumevanja, niti će iko dobro da razume težinu poziciju Srbije.

“Zato je važno da čuvamo našu poziciju, a do sada smo je sačuvali i izdržali”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još