• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Imaćemo veoma povoljnu cenu gasa, ugovor na tri godine; Preneo sam Putinu da bismo želeli što brže uspostavljanje mira u Ukrajini

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Ističe da će Srbija imati veoma povoljnu cenu gasa, a ugovor će biti potpisan na tri godine. Iz Kremlja je saopšteno da su predsednici dve države razgovarali telefonom o snabdevanju Srbije prirodnim gasom i potvrdili obostrano raspoloženje za jačanje strateškog partnerstva između Rusije i Srbije, naveo je Kremlj. Dvojica lidera su razgovarala i o Ukrajini i Kosovu.

Aleksandar Vučić je rekao da je jutros imao dobar razgovor sa ruskim predsednikom i da su govorili o više različitih tema, a da je za Srbiju najvažnije to što su dogovoreni glavni elementi novog gasnog sporazuma, koji će biti potpisan na period od tri godine.

Kaže da su ti elementi veoma povoljni za Srbiju i da će formula koja se do sada koristitila ostati ista, odnosno da će cena biti veoma povoljna.

“Cena za gas biće 100 odsto prema naftnoj formuli, što znači od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, to je cena za 2,2 milijarde kubnih metara gasa, ubedljivo najpovoljnija cena u Evropi, ostaje pitanje cene za dodatne količine od 800 miliona kubnih metara gasa, jer nam je povećana potrošnja”, naveo je Vučić.

Nakon razgovora je, kaže, uputio pismo direktoru “Gasproma” Alekseju Mileru, kako bi koliko sutra razgovarali o novim količinama gasa.

“Ako sve realizujemo iz dogovora sa Putinom imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, a nakon razgovora sa Gaspromom o količinama moći ćemo tačno da kažemo koliko će nas koštati prosečan kubni metar. U ovom trenutku to bi bilo tri puta manje, a zimi će to biti i 10-12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi”, rekao je predsednik tokom obilaska robnih rezervi u Beogradu.

Vučić je rekao da je i Putinu objasnio da su zbog industrijskog napretka Srbiji potrebne veće količine gasa.

Predsednik Srbije je rekao i da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji.

Izrazio je zahvalnost ruskim partnerima na korektnosti.

Predsednici Srbije i Rusije su u novembru prošle godine, prilikom sastanka u Sočiju, postigli dogovor da će cena ruskog gasa za narednih [est meseci biti 270 dolara , odnosno ostati ista, uz isporuku veće količine.

Aktuelni sporazum o isporukama ruskog gasa ističe 31. maja, a Vučić je ranije najavio da će tokom razgovora s Putinom pokrenuti pitanja količina isporuka gasa, kao i njegove cene. 

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin su telefonom razgovarali u aprilu, kada je Putin čestitao Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

Vučić: Preneo sam Putinu da bismo želeli što brže uspostavljanje mira u Ukrajini

Predsednik Vučić je rekao da je izneo Putinu i stav Srbije da bismo želeli što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsednik izneo podatke iz svog ugla.

“Rekao je da postoji ponuđeni sporazum, a koji je na stolu u Moskvi, Kijevu, i drugim centrima moći. Neke određene elemente sam čuo, ali nije nešto čime možemo da se bavimo. Nadam se da će se mir uspostaviti. Za sve drugo mogu da kažem veoma korektan i dobar razgovor”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još