• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD: Podržavamo „Otvoreni Balkan“, Kosovo određuje svoje spoljnopolitičke prioritete

Foto KoSSev

Srbija, Albanija i Severna Makedonija nastavljaju da napreduju sa inicijativom „Otvoreni Balkan“. Crna Gora će se verovatno pridružiti inicijativi nakon promene vlasti u Podgorici, jer je premijer Dritan Abazović u svom poslednjem intervjuu izrazio odobravanje „Otvorenog Balkana“, rekavši da nije loše sve što dolazi preko granice. Kosovo i Bosna i Hercegovina, sa druge strane, ostaju jedina dva protivnika.

Ovu ideju podržava i zvanični Vašington. Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izrazio je podršku ovoj inicijativi.

Ali šta kažu iz američke ambasade u Prištini?

Na pitanje da li smatraju da bi Kosovo trebalo da se pridruži ovoj inicijativi, u odgovoru za Express iz ambasade SAD u Prištini, rekli su da je „Kosovo nezavisna država koja ima pravo da sama određuje svoje spoljnopolitičke prioritete“, dodajući kako SAD podržava sveobuhvatne napore usmerene na unapređenje regionalne saradnje, uključujući „Otvoreni Balkan“.

Ističući ovo, Ambasada SAD navodi da ideje poput „Otvorenog Balkana“, zajedničkog regionalnog tržišta i Berlinskog procesa mogu uspeti samo ako su otvorene za sve zemlje i ako su u skladu sa evropskim standardima.

„Kao suverena i nezavisna država, Kosovo ima pravo da određuje svoje spoljnopolitičke prioritete. Uz to, SAD podržavaju sveobuhvatne napore da se osigura regionalna ekonomska integracija. To uključuje Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište, CEFTA i ‘Otvoreni Balkan’. Međutim, ove inicijative mogu uspeti samo ako su otvorene za sve zemlje i obezbeđuju odgovarajuće pravne i regulatorne sisteme koji se integrišu sa evropskim standardima“, rekao je portparol američke ambasade u Prištini za Gazeta Express.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i kosovska predsednica Vjosa Osmani otvoreno se protive inicijativi „Otvoreni Balkan“. Šef kosovske vlade, Aljbin Kurti, je posle sastanka koji je imao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu rekao da Kosovo ne podržava druge inicijative paralelne sa Berlinskim procesom.

„Razgovarali smo i o regionalnoj saradnji. Za Kosovo, regionalna saradnja nije zamena za članstvo u EU, već ubrzanje. U potpunosti podržavamo Berlinski proces i pozdravljamo kancelarovu posvećenost da nastavi ovaj proces novom dinamikom. Takođe podržavamo Zajedničko regionalno tržište koje se nalazi u okviru Berlinskog procesa i pravila EU, sveobuhvatno je, sadrži četiri slobode i stoga ne podržavamo druge paralelne inicijative. Za Kosovo je važno da u ovom procesu građani budu krajnji korisnici, baš kao što je rekao kancelar Šolc. Jednakost strana i jednak tretman su važni, a priznavanje dokumenata je od suštinskog značaja za sprovođenje svakog postignutog sporazuma“, rekao je Kurti posle sastanka sa nemačkim kancelarom.

Čak je i Vjosa Osmani posle sastanka koji je imala sa kolegom iz Albanije, Iljirom Metom, izrazila protivljenje inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, koji misli drugačije od Abazovića pridružuje se anti-„Otvoreni Balkan“ stavu tandema Meta-Osmani.

Novi premijer Crne Gore, Dritan Abazović, je u intervjuu za Dojče Vele rekao da pitanje „Otvorenog Balkana“ ne treba dramatizovati i da je njegovo mišljenje da su dobrodošle inicijative koje pomažu u EU integracijama, ali ne i one koje teže da bude zamena za integraciju.

„Za mene je ova situacija jednostavna i ne treba je dramatizovati. Sve što se može iskoristiti kao sredstvo za brzu integraciju u EU je dobra stvar. Bilo šta drugo što se može posmatrati kao zamena za evropske integracije, nas ne zanima. Dakle, sve što nam pomaže da brže uđemo u EU, kao region ili kao država, za nas je u redu“, rekao je Abazović.

Upitan da li je „Otvoreni Balkan“ protivan konceptu Berlinskog procesa, Abazović je rekao da tako nešto nije tačno i da je Otvoreni Balkan kompatibilan sa Berlinskim procesom.

On dalje kaže da ljudi na Zapadnom Balkanu pokušavaju da dramatizuju svako pitanje, a dodaje da sve inicijative poput Berlinskog procesa, CEFTA i „Otvorenog Balkana“ imaju zajedničku poruku regionalne saradnje.

Nakon ovakvog stava, Abazović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se pre nekoliko dana u Davosu, odakle je predsednik Srbije pozvao premijera Crne Gore da se pridruži sledećem skupu „Otvoreni Balkan” koji će se održati u Ohridu.

(Tekst izvorno preveden sa albanskog objavio KoSSev)

Comments

Pročitaj još