Ilić: Stigli smo do 18. Džez i bluz festivala

Foto: Radio Mitrovica sever

Posle dve godine u Kosovskoj Mitrovici biće održan Džez i bluz festival “North city”.

Jedan od osnivača i član organizacionog tima festivala Nenad ilić rekao je da festival ove godine obuhvata šest koncerata i dve radionice. Ilić dodaje da će festival trajati pet dana i biće održan na pet različitih lokacija.

„Stigli smo do 18. izdanja Džez i bluz festivala, a organizacija je i ove godine, kao što je to bio slučaj i ranijih godina, Udruženje muzičara „Unija M“ iz Kosovske Mitrovice. Festival će trajati pet dana i biće održan na pet lokacija“ rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

Početak festivala zakazan je za 31. maj u 17 časova, koji će biti otvoren edukativnom radionicom „Kako se sluša džez“, koja će biti održana u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

„Predavanje o muzici će održati profesor Ivan Ilić, proslavljeni dirigent, aranžer i jedan od najboljih trombonista Evrope, uz prateći sastav, koji čine studenti džez odseka Muzičke akademije u Beogradu“ rekao je on.

Istog dana od 21h u klubu „Soho“ nastupiće bend „Day Off“ iz Severne Makedonije, a nakon njih u 23h nastupiće muzičari koji su učestvovali na radionici, koji će održati džem sešn.

Sledećeg dana festivala, 1. juna, u Domu kulture „Stari Kolašin“ u 13h biće održana edukativna radionica pod istim nazivom.

„U 21h u klubu „Soho“ nastupiće duo iz Kosovske Mitrovice Petar Rakić i Dragana Milić, u polusatnom programu. Nakon njih predviđen je nastup bluz sastava „In the mood“ iz Severne Makedonije“ rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, glavni program biće održan u Hali sportova u Kosovskoj Mitrovici 2. juna sa početkom u 21h.

„Najpre će nastupiti „Big Band RTS-a“ zajedno sa pijanistom Klausom Rajbleom, koji dolazi iz Nemačke i sviraće svoje kompozicije i džez standarde. Inače, ovo je treći put kako Big Band RTS-a dolazi u Kosovsku Mitrovicu“ navodi Ilić.

Nakon toga u 23h u klubu „Soho“ uslediće džem sešn, na kojem će biti predstavljena domaća scena a nastupiće i DJ „Džezing“.

Drugi dan glavnog programa biće održan takođe u Hali sportova u 21h, a otvoriće ga mlada džez pijanistkinja iz Zvečana Nastasija Radovanović.

„Iako jako mlada, već sa 16 godina je formirana džez pijanistkinja i ima svoj prepoznatljiv stil. Ona je već nastupala kod nas, a dva puta i na Nišvilu. Sigurni smo da je pred njom, ne samo karijera u Srbiji, već i bogata internacionalna karijera“ rekao je Ilić.

Nakon Nastasije Radovanović nastupiće „Tom Ibarra group“ iz Francuske, dodaje Ilić.

„Tom Ibara je mladi francuski gitarista, koji je veoma poznat u Evropi i sviraju sve vrste džeza, ali će akcenat biti na „smooth“ džezu. Tom je poznat i po tome što gostuje na koncertima jednog od najboljih džez basista na svetu Markusa Milera“ rekao je on.

Iste noći od 23h u klubu „Soho“, nastupiće Filip Bulatović, koji je sadašnji dirigent Big Benda, svojim projektom „Mapo Keys piano DJ set Filip Bulatović“.

Poslednjeg dana festivala 4. juna, festivalski program će početi nešto ranije od 14h, kada će na jezeru Gazivode biti održan anplagd koncert Neše Galije.

Član organizacionog odbora festivala Denis Murić pozvao sve je mlade i zainteresovane da dođu i posete festival, za koji kaže da je tradicionalna kulturna manifestacija, koja se godinama održava u našem gradu.

Inače, kako kaže Ilić, ovo je prvi džez festival održan u Srbiji posle odvajanja Crne Gore iz zajednice maja 2006. godine.

Sponzori ovogodišnjeg festivala su MTS d.o.o, Opština Severna Mitrovica, Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica, Dunav osiguranje, Ministarstvo za zajednice i povratak,  Opština Zvečan, Opština Zubin Potok, Hidroelektrana Gazivode, NVO „Zajednička pomoć“, Kolašin prevoz, „Sedef travel“, Akademija strukovnih studija kosovskometohijska Zvečan, Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, PKC „Akvarijus“, KEP Banka, Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, JP „Elektrokosmet“, JP „Direkcija za javno zemljište i puteve“, pekara „Moment“, ćevabdžinica „Sejda“, butik „Olga“, restoran „Hajdučki konak“, Viva Pro Team, restoran „Queen“, kafić „Bebop“ i klub „Soho“.

Ulaznice će biti u prodaji svake festivalske veče i moći će da se kupe na mestu održavanja događaja.

Comments

Pročitaj još