• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Davosu: Srbija na putu ka EU, ali ima svoje interese

Foto: Instagram

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je u Davosu imao niz dobrih sastanaka sa brojnim evropskim i svetskim zvaničnicima, dodajući da je iskreno i otvoreno govorio o problemima, ukazao na drugačije viđenje situacije u BiH od većine prisutnih i izneo različite stavove u odnosu na Aljbina Kurtija.

Aleksandar Vučić, koji je učestvovao na skupu “Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu” na forumu u Davosu, rekao je novinarima da je Srbija na putu ka EU i da je zahvalna na podršci koju od nje dobija, ali da je potrebno da se razume i pozicija Srbije, a ne samo da se ponavlja šta se od nje očekuje.

“Imamo mi svoju državu, svoje interese. Kako to dvolično zvuči kada kažete da je teritorijalni integritet najviša vrednost koju moramo da štitimo. Još se građani Srbije sećaju onoga što je bilo pre 23 godine, tada teritorijalni integritet jedne zemlje nije bio naročito važan”, podsetio je Vučić.

Naveo je da je imao brojne razgovore sa predsednicima i premijerima, od Jermenije, do premijera Lihtenštajna i drugih zemalja, sa svima iz regiona koji su bili prisutni.

Takođe, dodao je da je razgovarao i sa predstavnicima EBRD, finansijskog sektora, Miroslavom Lajčakom, i drugima iz, kako kaže, “evropskog krema”, iz OEBS-a i drugih organizacija.

“Suština je u tome da sam bio iskren, otvoren, govorio o problemima, ukazao na drugačije viđenje situacije u BiH od većine pristunih, kao i različite stavove u odnosu na Kurtija”, rekao je Vučić i dodao da ne može da otkriva detalje sa sesije “Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu”, zbog pravila, ali je ukazao da su na skupu izneli potpuno različite vizije budućnosti Balkana.

Dodao je da je i danas dominantna tema bila Ukrajina, Rusija i ruski uticaj na region.

Vučić je naveo da je razgovarao i sa pojedinim šefovima inostranih službi, predsednicima država, te da je od predsednika Jermenije dobio poziv da poseti Jerevan, na šta je uzvratio pozivom kolegi da poseti Srbiju.

Takođe, izdvojio je razgovor sa Klausom Šbavom, kojeg takođe uskoro očekuje u Beogradu.

“Mnogo sam razgovarao o tome kako možemo da se postavimo danas u svetu, a razgovarao sam i sa šeficom američke Eksim banke, o velikom zajmu u budućnosti, za značajne energetske projekte, za solarne, a kasnije i hidro projekte. To je bio odličan sastanak, kratak, ali konkretan, brz. Dobro smo se dogovorili i verujem da ćemo uskoro izaći sa konkretnim planovima”, rekao je Vučić.

Dodao je da je na marginama skupa razgovarao i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a na kratko i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenković.

“Ja nisam domaćin sastanka u Ohridu, već premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, ali sam, kao gost i deo ‘Otvorenog Balkana’, uputio poziv Abazoviću da dođe na zajedničku večeru za nekoliko dana, i sada je na njima da li će da dođu”, rekao je Vučić.

“Mi smo zadovoljni onime što imamo. Voleli bismo da nas je više, ali zadovoljni smo ovime što imamo, i naši odnosi su nikad bolji. U Briselu najlepše o Srbiji govore Severna Makedonija, Albanija i Mađarska, ne biste verovali… kao i mi o njima”, rekao je Vučić.

Dodao je da postoji poverenje između Beograda, Skoplja i Tirane, da raste ekonomska saradnja i sve, kaže, ide u dobrom smeru.

“Kratko sam razgovarao sa Plenkovićem i ništa više”, rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije se ranije danas u Davosu sastao sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem i pozvao ga da se pridruži sastanku inicijative “Otvoreni Balkan” na Ohridu. 

Comments

Pročitaj još