• Početna>
  • Vesti>

Prema međunarodnom pravu kosovska vojska ne sme da postoji

Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom zahteva Aljbina Kurtija za prijem Kosova u članstvo u Partnerstvu za mir i prijema prethodnih dana novih pripadnika u Kosovske bezbednosne snage, poručio da kosovska vojska ne sme da postoji, ali da pojedine baš briga za međunarodnog pravo ako to nije u skladu sa njihovim interesima.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako komentariše to što je Kurti tokom posete SAD zatražio podršku za prijem u Partnerstvo za mir, iako je osnovni uslov za prijem u NATO da podnosilac zahteva bude država i da ima svoju vojsku, kao i na pitanje da li postoji razlog za strah za bezbednost srpskog življa na KiM.

Vučić ističe da kosovska vojska ne sme da postoji po Rezoluciji 1244, ali da pojedine baš briga za međunarodno pravo ako nije u njihovom interesu, kao i one koji su priznali Kosovo.

“Da li postavljaju ozbiljnu pretnju po srpsko stanovništvo na KiM… A da li po celinu naše zemlje u ovom trenutku i godinama koje dolaze – zaista ne. Ali sa zebnjom to pratimo, jer naša briga pre svega briga o srpskom stanovništvu na KiM”, zaključio je Vučić.

Vučić je rekao i da je zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope loš signal za nas i da nas tera da preduzimamo mere.

“I preduzimaćemo mere da bi zašititili poredak UN, Rezoluciju 1244 i teritorijalni integritet Srbije, da budemo uvek spremni za nastavka dijaloga i pokušaj pronalaženja kompromisnog rešenja. Ali, to kompromisno rešenje ne može da bude kako su oni zamislile zapadne zemlje. Za Srbiju ne može da bude izbor da li će da nas lupe po glavi malo tvrđom odnosno debljom ili malo tanjom motkom. To mogu da zaborave”, poručio je Vučić.

Dodao je kako “nije jednostavno zapadnim zemljama danas da objasne, niti je to lako formalno pravno objasniti ilegalnost akcija protiv Srbije, kao i ilegalnost akcija u Ukrajini. Ko može da mi objasni razliku? I jedno i drugo je urađeno bez saglasnosti Saveta bezbednost UN. Ako štitite integritet Ukrajine, što ne štitite integritet Srbije. I zato će biti pritisak na Srbiju sve veći, da bi se pokazalo da to nije isti slučaj. A i da ruska strana to ne bi mogla da koristi kao presedan u svojoj pravno političkoj borbi”, naveo je Vučić.

Kaže da neki ljudi u svetu moraju da se dozovu pameti i da dobro razumeju šta je moguće, a šta nije i da vreme brutalnih i horskih pritisaka nikad nije davalo dobre rezultate.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još