• Početna>
  • Vesti>

Maturanti iz Lapljeg Sela osvojili nagrade na takmičenju održanom u Užicu

Foto: RTK2

Učenici četvrtog razreda srednje Ekonomsko trgovinske škole iz Lapljeg Sela osvojili su nagrade na takmičenju na nivou Srbije iz retorike i besedništva koje je ove godine održano u Užicu.

Teodora Mitić osvojila je treće, a Milutin Slavić šesto mesto.

Žiri i publika na takmičenju su mogli da čuju kako mlade generacije sagledavaju društvene probleme iz svoje perspektive, na koji način se kultura govora menja i šta nam poručuju, ali i koliko je važna ličnost besednika.

Milutin Slavić se predstavio zadatom temom “Čuvajte jezik kao zemlju”. 

On kaže da je bilo potrebno mnogo zalaganja, te da mu pomoć pružila profesorka retorike i besedništva Jasmina Kovačević.

“Moramo da čuvamo svoj jezik i svoju kulturu. Sa pripremama smo počeli dve nedelje pre takmičenja i trebalo je mnogo da se vežba, truda i napora, kako bi taj govor mogao da bude perfektan”, kaže Slavić za Radio Kosovo 2.

“Srpski književni jezik nije za osnovu uzeo dva južna dijalekta čiju lepotu prenose generacije sa kolena na koleno. U moje selo je’n put donea stric snašku iz Vojvodine. A ona lepa kaj puce. Doduše beše lečka nagruvana. Oseti se neka lepa duma još dok bila u obor, a tek kad kročila u dvor. Sabraše se žene da lečka polafe sas njojze ali svekrva g’u brgo posla u plemnju da uzne kromid. Džabe se nagizdala kad neznaše ni za gde ni za što je pošla”, deo je Slavićeve besede.

On kaže da je najsrećniji bio kada je nakon završetka svog besedništva dobio gromoglasni aplauz publike i žirija.

Jasmina Kovačević, profesorka retorike i besedništva, ujedno i Milutinova mentorka, ističe da nije bilo nimalo lako odabrati temu za takmičenje u besedništvu.

“Tema besede ‘Čuvajte jezik kao zemlju’ bio je nužni deo takmičenja koja nije bila slodna, već zadata tema. Milutin je taj zadatak ozbiljno shvatio, prihvatio odgovornost i mi smo danonoćno dve nedelje radili na toj temi”, kaže Kovačević.

Profesorka Kovačević naglašava da je veoma ponosna na svoje učenike i poziva sve buduće generacije da slede primere Milutina i Teodore kako bi jednoga dana i oni besedili.

Comments

Pročitaj još