• Početna>
  • Vesti>

Kurti sa kongresmenima i senatorima: Srbija da prizna zločine i nezavisnost Kosova; Bondstil da bude stalna vojna baza

Foto: Kosovska Vlada

Sukobi u Ukrajini, vojno – bezbednosne prilike u regionu Zapadnog Balkana i jačanje ekonomskih veza, glavne su teme sastanaka koje je kosovski premijer Aljbin Kurti imao sa američkim zvaničniima u toku polednja dva dana.

Kurti u SAD boravi već dve nedelje i kako je saopšteno iz kosovske Vlade, tokom boravka u ovoj zemlji imao je niz razgovora sa američkim kongresmenima i senatorima.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kurti je sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, kongresmenom Gregorijem Miksom, razgovarao o posledicama po bezbednost evropskog kontinenta usled sukoba u Ukrajini i, kako je naglašeno u tekstu “opasnosti koju ruski uticaj na Zapadnom Balkanu predstavlja po mir i stabilnost u regionu”.

“Kongresmen Miks rekao je da Srbija treba da prizna zločine na Kosovu i prizna Republiku Kosovo. On je rekao da su odnosi sa Kosovom veoma važni za Sjedinjene Američke Države”, navedeno je u saopštenju.

U susretu sa kongresmenom Monderom Džonsom, koji je, kako je navela kosovska vlada “jedan od vodećih glasova američkog kongresa u podršci progresivnim promenama” glavne teme su bile ekonomske prirode, ali je bilo reči i o bezbednosnim rizicima kojima je područje Zapadnog Balkana izloženo usled nemira u Ukrajini.

Kurti je tom prilikom govorio o kako stoji u saopštenju „opasnosti koju ruski uticaj ima na Zapadnom Balkanu“ a kroz eventualni “vojni savez Srbije i Rusije“ te da je, shodno tome, važno „demilitarizovati kopneni pojas“ u blizini Kosova.

Prema Kurtijevim rečima, Srbija je tu uspostavila ukupno 48 „ofanzivnih operativnih baza“.

Kurti je, navodi se u daljem tekstu, zatražio tom prilikom da američki vojni kamp Bondstil kod Uroševca, postane “stalna vojna baza Sjedinjenih Američkih Država”.

 Aljbin Kurti sastao se i sa američkim senatorom Tedom Kruzom, sa kojim su, kako je saopšteno, razmenjena mišljenja o geopolitičkoj situaciji u Evropi, nakon ruske vojne agresije na Ukrajinu.

Comments

Pročitaj još