• Početna>
  • Vesti>

Šefovi misija zemalja Kvinte na Kosovu: Priština da ispuni obavezu prema Visokim Dečanima bez odlaganja

Foto: Tanjug

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država uputili su još jednom poziv kosovskoj Vladi da bez daljeg odlaganja, u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

U saopštenju šefovi misija zemalja Kvinte na Kosovu podsećaju da je Ustavni sud Kosova u maju 2016. godine potvrdio vlasništvo manastira Dečani nad hektarima zemljišta.

“Odluka Ustavnog suda još uvek nije sprovedena uprkos ovoj zakonitoj odluci i zahtevima da se sprovede. Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze svih demokratski izabranih vlada. Oni su takođe neophodni preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije” stoji u saopštenju.

U tekstu se dalje kosovska Vlada bez okolišanja poziva da odluku sprovede u delo bez odlaganja.

“Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država ujedinjeni su u podršci demokratskoj i evropskoj budućnosti Kosova. Stoga, ponovo pozivamo Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja, u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda” stojiu saopštenju.

Comments

Pročitaj još