• Početna>
  • Vesti>

EU na Kosovu poziva na brzo i potpuno sprovođenje presude Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem Manastira Visoki Dečani

Ambasador EU-a na Kosovu, Tomas Szunyog, pozvao je danas kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem Manastira Visoki Dečani i zakonito upišu Manastir kao vlasnika.

„Šest godina je prošlo od presude Ustavnog suda Kosova i skoro deset godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda Kosova kojima se potvrđuje vlasništvo Manastira nad nekoliko spornih hektara zemljišta u opštini Dečane“, izjavio je ambasador Szunyog.

„Sada je krajnje vreme da kosovske institucije brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem Manastira Visoki Dečani i zakonito uknjiže zemljište koje pripada Manastiru“.

„Pored toga što bi pokazalo posvećenost Kosova vladavini prava, kao jednom od vodećih načela Evropske unije i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, sprovođenje presude bi doprinelo preko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu“.

Vlasništvo Manastira nad zemljištem osporavarla su dva društvena preduzeća i opština Dečani, a Specijalizovano veće za imovinu Posebne komore Vrhovnog suda i Ustavni sud su odbili njihove tužbe.

„Godine koje su prošle od donošenja presude Ustavnog suda ne umanjuju, već pojačavaju potrebu za njeno provođenje, kao i za primenu načela pravne sigurnosti u skladu sa kojim se pravosnažne sudske odluke izvršavaju i ne dovode u pitanje. Sprovođenje presude bi doprinelo i daljim evropskim integracijama i aspiracijama Kosova“, dodao je Szunyog.

Evropska unija pomaže kosovskim institucijama u jačanju vladavine prava u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom reformskom agendom.

Izvor Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još