• Početna>
  • Vesti>

Rama: Otvoreni Balkan neće stati; Makedonija do sada zadovoljna, Crna Gora podeljena

Illustracija: Euronews

Inicijativa Otvoreni Balkan, u kojoj su Srbija, Severna Makedonija i Albanija, ovih dana je često tema. Dok su Albanija i Makedonija zadovljne napredkom spoljno trgovinske razmene kao i medjusobnom saradnjom, Crna gora je po tom pitanju podeljena unutar svoje države

Albanski premijer Edi Rama danas je naveo da inicijativa Otvoreni Balkan neće stati, pošto, kako je rekao, budućnost ne moze biti zaustavljena.

On je na Tviteru naveo da protivnici te inicijative ne vide ili ne razumeju da ona ””promoviše mir, saradnju, integraciju i ubrzava Berlinski proces”.

“Otvoreni Balkan neće stati pošto budućnost ne može biti zaustavljena”, napisao je Rama, prenosi Koha ditore.

Kovačevski: Zahvaljujući inicijativi bolja trgovinska razmena

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je danas da je inicijativa “Otvoreni Balkan” doprinela boljoj saradnji Srbije i Severne Makeodinje kao i tome da prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje bude veća od milijardu evra.

 Severna Makedonija je povećala izvoz za 40 odsto u Srbiju, a 25 posto Srbija u Severnu Makedoniju, rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenicji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je ukazao i da inicijativa Otvoreni Balkan, koja se zasniva na četiri evropske slobode – ljudi, kapitala, roba i usluga nije zamena za članstvo u EU, već korak napred ka članstvu.

Crna Gora podeljena oko inicijative “Otvoreni balkan”

“Otvoreni balkan” je ovih dana često tema u crnogorskoj javnosti, posebno nakon podrške koju je toj inicijativi dao premijer nove vlade Dritan Abazović, a protiv su prozapadne stranke predvođene DPS-om Mila Ðukanovića.

Abazović je po preuzimanju premijerske funkcije izjavio, da je Otvoreni Balkan u skladu sa Berlinskim procesom i da je regionu potrebno više poverenja, bolja komunikacija, zajednički projekti i više saradnje između vlada.

Ðukanović, međutim, podržava Berlinski proces u kome aktivno učestvuju sve zemlje regiona, dok su u Otvorenom Balkanu, kaže, samo tri. Smatra da je inicijativa Otvoreni Balkan potekla, kako je rekao juče u Prištini, u trenutku depresije kada su zemlje regiona izgubile nadu u evropske integracije.

Comments

Pročitaj još