Petković: Kurti ne želi dijalog, on želi konflikt

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da je kosovski premijer Aljbin Kurti u međunarodnoj zajednici prepoznat kao “nekredibilna osoba i kao neko ko iz pukog hira ugrožava stabilnost čitavog regiona.

“I zato se svakom porukom usmerenom protiv dijaloga i Vašingtonskog sporazuma direktno okreće protiv mira i stabilnosti. Zbog toga nije ni čudo što Kurti tokom svoje ekskurzije po SAD nije primljen u Beloj kući” navodi se u Petkovićevom saopštenju.

U Briselskom dijalogu, podseća Petković, pregovarači Prištine obavezali su se potpisom na formiranje Zajednice srpskih opština, “a ne nekakve asocijacije ili nevladine organizacije, i Beograd će nastaviti da uporno i nepokolebljivo insistira da ono što je dogovoreno uz posredovanje EU bude i sprovedeno”.

“Regionu zapadnog Balkana potrebni su odgovorni i mudri politički lideri, a Kurti sa svojim ekstremističkim žarom je samo kvazi-lider i to u pokušaju. Beograd dosledno i iskreno poručuje da su mir i stabilnost regiona najveći zajednički interes, i svako ko povlači poteze koji za cilj imaju destabilizaciju ovog prostora, a Kurti to svakodnevno čini, ne ugrožava samo naš region, već i naše šire okruženje” dodaje se u saopštenju.

Petković dalje napominje da u vremenima kada čitav svet klizi u krizu nesagledivih razmera, “nikome nije potreban piroman poput Aljbina Kurtija”.

“Kurti ne želi dijalog, on želi konflikt, protivno svakoj logici i razumu, ali svaki njegov pokušaj destabilizacije sa naše strane će, dokle god to bude moguće, dobiti odgovor u vidu pojačanog rada na stabilizaciji. Krajnje je vreme da se Aljbin Kurti odrekne svoje politike mržnje prema Srbiji i svemu srpskom i da se, ukoliko je u stanju, okrene politici izgradnje poverenja i saradnje na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine” zaključuje Petković..

Comments

Pročitaj još