• Početna>
  • Vesti>

Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU: 25 godina brige o mentalnom zdravlju ljudi

Foto: Radio Mitrovica sever

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

To je najmlađa katedra pri ovoj visokoškolskoj ustanovi i formirana je 1997. godine.

“Osnovana je 1997. a već 1999. godine, ova katedra je morala da prati svoju porodicu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem sada u Kosovskoj Mitrovici. Prošla je put od Blaca do Mitrovice sa tendencijom da se vrati u svoju maticu, Prištinu” rekla je ovim povodom šef katedre za psihologiju prof. dr Biljana Jaredić.

Jaredić je istakla da je ova katedra iznedrila mnogobrojni stručni kadar.

“Ove godine možemo da se pohvalimo da smo dobili sva tri nivoa studija osnovne, master i doktorske”.

Od svih katedri na Filozofskom fakultetu, psihologija tradicionalno izaziva nejveće interesovanje među brucošima.

“Interesovanje je uvek dobro, posebno na ovom području gde se ljudi konstantno u situacijama društvene krizebore sa mentalnim zdravljem. Katedra za pshologiju nije ovih 25 godina negovala samo naučni kadar, nego je negovala pre svega dobre stručnjake u oblasti mentalnog zdravlja koji se bave osetljivim grupama , naročito ovde na Kosovu i Metohiji , mada ih ima i u centralnoj Srbiji. Možemo se pohvaliti da ih ima u regionu ali i u celom svetu” napominje Jaredić i kaže da ova katedra nimalo ne zaostaje za katedrama u Nišu, Novom Sadu i Beogradu a da su u naučnom i nastavničkom kadru i negovanju podmlatka, pretekli Kragujevac i Novi Pazar.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Zvezdan Arsić rekao je da je divno što ovaj jubilej pada u jeku promotivnih aktivnosti i kampanje Filozofkog fakulteta, uoči upisa nove generacije studenata.

“Ovaj događaj je i te kako značajan jer smatramo da ovim načinom organizacije i uz pomoć medija, stvaramo uslove da nam kampanja prođe dobro i da upišemo broj studenata koji će biti zadovoljavajući” rekao je Arsić

Inače, svake godine, Katedra za psihologiju upiše 50 studenata na osnovnim, 25 na master i tri studenta na doktorskim studijama.

U okviru programa obeležavanja ovog jubileja, danas je u šetališnoj zoni Ulice kralja Petra I održana promocija fakulteta i Dan otvorenih vrata.

U večernjim satima, održan je program i u okviru njega tribina “Sećanje na prof. dr Petra Kostića” kao i promocija tematskog broja Zbornika radova.

Na kraju večeri, autorima najboljih master radova biće uručene nagrade, a svim zaslužnim pojedincima i institucijama koje su dale poseban doprinos u radu i razvoju katedre, biće dodeljene zahvalnice.

Comments

Pročitaj još