• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska

Foto: Kim

Ordinacija “In medic” je u saradnji sa udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti “Slatko srce” organizovala besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici.

Medicinski tehničar iz poliklinike “In medic” Radovan Filić naveo je da su ovakve akcije i sama preventiva bolesti i te kako značajne.

“Organizovali smo ovo sa željom da korisnicima zdravstvene zaštite i svima onima koji žele da provere vrednosti nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska to omogućimo. U sklopu toga bih želeo da svima skrenemo pažnju da su ovo bolesti sa kojima se može živeti prilično dugo i prilično kvalitetno pod uslovom da se one adekvatno kontrolišu, da se adekvatno brine o njima i vodi računa o načinu života koji zahteva ova bolest”, istakao je Filić.

On je dodao da je odziv izuzetan, te se nada da će ispuniti svoj cilj i da će akcija biti uspešna do kraja.

“Nažalost, sve je veći broj obolelih od dijabetesa, sa visokim vrednostima krvnog pritiska. Takođe je činjenica da ljudi veoma malo vode računa o svom zdravlju. Mislim da kroz ovakve akcije treba malo podići svest o potrebi kontrole i prevencije”, kazao je medicinski tehničar Filić.

Pacijentkinja, Mirjana Jovanović, kaže da su ovakve akcije korisne čak i za mlađu populaciju.

“Jednom ili dva puta godišnje merim šećer, hranim se zdravo koliko god mogu. Lekara posećujem samo kada je to potrebno”, navela je Mirjana Jovanović.

Predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa “Slatko srce Gračanica”, Bojan Mirković, govorio je o dugogodišnjem radu samog udruženja, te o brojim akcijama merenja šećera u krvi, kao i o podeli aparata.

“Ove akcije su jako bitne za naše sugrađane. Svaki slučajni prolaznik, ali i onaj ko želi da mu uradimo nivo šećera u krvi za to je potreban jedan minut. Vrlo je bitno da dva do tri puta godišnje svi naši sugrađani provere svoj nivo šećera u krvi. To apsolutno ništa ne košta i ne oduzima mnogo vremena. Ova akcija je jako bitna u borbi protiv dijabetesa i u ranom otkrivanju šećerne bolesti”, rekao je on.

Građani kojima je povećana vrednost nivoa šećera u krvi šalju se na pregled kod specijaliste endokrinologije ili interniste po savet ili prepisivanja terapije.

“Samo u prepodnevnim satima blizu pedeset građana je uradilo preventivni pregled nivoa šećera u krvi”, zaključuje predsednik udruženja.

Međutim, organizatori akcije kažu da kada svoj štand postave u centru Gračanice da je odziv građana mnogo veći, te da bude oko 500 pregleda.

Savet koji članovi udruženja i poliklinike daju svim pacijentima jeste da se ne plaše bolesti, da ne treba bežati nego prihvatiti je i boriti se sa njom. Rano otkrivanje i adekvatno tretiranje može dovesti do ranijeg izlečenja i dužeg i kvalitetnijeg života, poručuju organizatori ove akcije.

Comments

Pročitaj još