Na Kosovu aktivno samo 35 inspektora rada

Foto iStock

Zamenik glavnog inspektora Inspektorata rada Agim Milaku je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da su angažovana 35 inspektora rada koji nadgledaju sprovođenje zakona o radu širom Kosova.

Milaku je istakao da je broj inspektora mali u poređenju sa velikim broj preduzeća. Prema njegovim rečima, zakonom je određen stepen kazni i inspektori imaju ovlašćenje da ih izriču kada naiđu na kršenje prava radnika.

“Trenutno imamo 35 inspektora koji vrše nadzor nad sprovođenjem zakona o radu na celom  Kosovu. Od 35 inspektora, njih osam su Srbi, a 27 su Albanci. To je mali broj u poređenju sa velikim brojem poslova i problema koji se postavljaju našem društvu u odnosu na poslodavce i zaposlene, ali i u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu. Prekršaji poslodavaca su veoma različiti. Ali najveći problem je kršenje prava iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Trenutno je zakonom utvrđen stepen kazni, gde inspektori imaju ovlašćenje da izriču kazne“, rekao je Milaku.

On je dalje dodao da stranke nezadovoljne odlukama Inspektorata rada mogu pokrenuti sudski postupak.

“Na sudu dolazi do administrativnog sukoba, stranke nezadovoljne odlukama inspektora rada mogu pokrenuti sudski postupak i odlučiti da li će nastaviti dalje. Prava radnika se krše od početka do završetka rada. Ali to ne znači da nemamo potencijalni rizik u drugim delatnostima, bilo u proizvodnji, trgovini ili transportu, što ne isključuje mogućnost nesreća“, kazao je Milaku.

Najveći broj nesreća se dešava u  građevinskom sektoru, pa tim povodom Millaku je naglasio da će tražiti veću podršku od Vlade Kosova, prenosi EO.

Comments

Pročitaj još