• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Baština Bogorodice Ljeviške i očuvanje pamćenja” na Filozofskom fakultetu PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Foto: Filozofski fakultet

Promocija knjige dr Jelene Pavličić Šarić, ”Baština Bogorodice Ljeviške i očuvanje pamćenja” održaće se na Filozofskom fakultetu PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji katedre za istoriju umetnosti i Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta. Promocija je zakazana za utorak 17.maj u 18 časova. O knjizi će govoriti recenzent Prof dr Dragan Bulatović, Doc.dr Nebojša Stanković i autor.

Jelena Pavličić Šarić je osnovne, master i doktorske studije istorije umetnosti završila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U zvanju docenta radi na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Saradnik je Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu od njegovog osnivanja 2010. godine. Samostalne i koautorske radove objavljuje u naučnoj i stručnoj periodici, a učestvovala je na više nacionalnih i međunarodnih naučnih skupova i kulturnih projekata. U svom teorijskom i praktičnom radu usmerena je na teoriju i metodologiju studija baštine, vrednovanje i interpretaciju nasleđa. Kroz svoja dosadašnja istraživanja interesuje se za opštu teoriju baštine, odnos prema prošlosti u ratu i posleratnom periodu, ali i za razvoj i mogućnosti koje u zaštiti nasleđa pruža spomeničko pravo. Ovo je njena prva knjiga, u izdanju Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Recenzent Prof dr Dragan Bulatović, monografiju vidi kao razmatranje različitih istorijskih oblika baštinjenja verskog, političkog, društvenog i kulturnog nasleđa, smišljeno vezano istraživačkim primerom za jedan od spomenika dugog trajanja u kome su jasno upisane različite prošlosti. Autorka se posvetila analizi baštinjenja tog složenog nasleđa s ciljem da utvrdi standard celovite heritološke interpretacije kulturnog nasleđa.

“Knjiga produbljuje dosadašnja saznanja o Bogorodici Ljeviškoj, daje zamašan doprinos interpretaciji baštine i pruža osnovu za unapređenje prakse zaštite spomeničkog nasleđa. Istovremeno ispituje dosadašnje prakse zaštite i moguće primene savremenog pristupa baštini, kao i naučnu aktuelnost stradanjea kulturnog nasleđa na našim prostorima ali i u drugim delovima savremenog sveta”, kaže o knjizi Prof. dr Dragan Vojvodić, dopisni član SANU.

Otuda, Bogorodica LJeviška koju nam predstavlja dr Jelena Pavličić Šarić nije tek „idealni portret“ značajnog spomenika kulture, već pouzdani (na momente uzbudljiv, na momente turoban, ali pre svega zadivljujuće istrajan) svedok o stvaranju, preobražaju i konačnom pretrajavanju društvenih i kulturnih vrednosti.

Comments

Pročitaj još