• Početna>
  • Vesti>

OEBS i ODIHR održali dvodnevnu radionicu o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi

Foto: OEBS misija na Kosovu

Misija OEBS-a na Kosovu u saradnji sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održala je 10. i 11. maja 2022. dvodnevnu radionicu o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi i ulozi žena u opštinskim procesima donošenja odluka, saopšteno je iz ove misije.

“Radionica je bila namenjena novoizabranim zvaničnicama i ženama imenovanim na pozicije u opštinskoj upravi usredsređujući se na to kako žene koje se nalaze na pozicijama koje uključuju donošenje odluka, mogu da iskoriste svoj autoritet da unaprede rodnu ravnopravnost u svojim zajednicama. Na radionici su se razmatrali konkretni alati i modeli najbolje prakse. Naprimer, kako rodno odgovorno budžetiranje može koristiti za stvaranje inkluzivnije, rodno osetljive prakse u opštinskoj upravi.” navodi se u saopštenju OEBS-a.

U svom obraćanju, zamenik šefa misije Kilijan Val je rekao da postoje jasni dokazi da je rodno-odgovorna uprava efikasnija i da kao takva vodi ka boljim odlukama i čini opštine uspešnijim. G. Val je obećao da će Misija OEBS-a na Kosovu nastaviti da podržava opštinske zvaničnike i zvaničnice da dalje unaprede svoje veštine i kapacitete u ovoj oblasti.

„Tokom radionice potvrđeno nam je da je neophodno da se koriste alati i mehanizmi za rodnu ravnopravnost kako bi se unapredilo delotvornije i rodno-odgovorno upravljanje, na primer, kroz izradu i sprovođenje opštinskih akcionih planova za rodnu ravnopravnost i rodno odgovorno budžetiranje“, rekla je Marće Seljmanaj, zamenica predsednika opštine Vitina.

Diskusije su, kako se dalje navodi u saopštenju, otkrile izazove sa kojima se žene suočavaju u svom svakodnevnom radu kao što su nepoverenje nadređenih da ženama koje donose odluke dodeljuju važne odgovornosti, nemogućnost napredovanja žena donosioca odluka i nepostojanje solidarnosti među ženama, pri čemu su učesnice napomenule da veće jedinstvo među zvaničnicama može dovesti do pozitivnih promena.

„Uključivanje ženskih glasova u politiku i planiranje doprinosi održivoj izgradnji lokalnih zajednica i omogućuje da svi napreduju podjednako, jer rodno-osetljive politike idu u korist i ženama i muškarcima stvarajući transformacioni potencijal gde se percepcije, prakse i vrednosti razvijaju da služe dobrobiti lokalnih zajednica“, rekla je Julia Netesova, šefica ODIHR-ove jedinice za demokratsko upravljanje i rodnu ravnopravnost, stoji na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još