• Početna>
  • Vesti>

Francuski ambasador o kandidaturi Kosova u SE: Ne podržavamo jednostrane odluke

Foto: Tanjug

„Mi ne podržavamo jednostrane odluke. Smatramo da je prioritet dijalog u Briselu“, poručio je danas u emisiji „Probudi se“ na Nova S Francuski ambasador u Srbiji, Pjer Košar.

Košar smatra da bi hitno trebalo da se da dinamika dijalogu koji se vodi u Briselu,.

Francuska podržava napore EU i Nemačke čiji je kancelar nedavno ugostio predsednika Srbije i kosovskog premijera, poručio je ambasador.

„To je nešto što je urgentno, jer postoji prostor koji je potrebno iskoristiti kako bi dijalog omogućio postepenu normalizaciju odnosa“, naznačio je.

Sa druge strane, kada je reč o kandiaturi Prištine za Savet Evrope, kaže da je reč o jednostranoj odluci a koje, kako kaže, njegova zemlja ne podržava.

„Mi ne podržavamo jednostrane odluke. U tom kontekstu i smatramo da je prioritet dijalog na teme – Zajednica srpskih opština na Kosovu, energetska pitanja, pitanja nestalih lica – to je priroritet“.

Ambasador kaže da Francuska nije jedina zemlja koja ima stav da bi trebalo izbegavati unilateralne poteze u sadašnjoj situaciji.

„Sa strane Francuske nema podrške za to. Možemo razumeti težnje Kosova da uđu u evropske institucije i mi pozdravljamo činjenicu da su se uskladili sa evropskim stavovima kada je u pitanju Ukrajina. Međutim, mi smatramo da ti potezi ne olakšavaju stvari i mogu da dovedu do pojačanja napetosti. Prioritet je dijalog kako se vodi danas od strane Evropske unije“, ponavlja ambasador.

Košar nije odgovorio na pitanje kako bi glasala Francuska, u slučaju da dođe do glasanja za učlanjenje Kosova u Savet Evrope, već je ponovio da je prioritet Francuske da se nastavi dijalog.

Podcrtao je da jednostrani potezi nisu dobri – i to poručuje i Beogradu i Prištini.

Celo gostovanje ambasadora pogledajte u videu iznad.

Za razliku od francuskog ambasadora, nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, poručio je danas da čestita Kosovu na prijavi za članstvo u Savetu Evrope.

Comments

Pročitaj još