Vlada Srbije odobrila slobodan izvoz brašna

Foto: Vlada Srbije

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda i dozvolila slobodan izvoz brašna.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije snabdevenost brašnom i pšenicom je na domaćem tržištu dobra i da slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta.

Ujedno, kako kažu, izvoz će omogućiti da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, tačnije zemlje regiona.

Nedimović: Srbija nastavlja da otvara nova tržišta

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, najavio je prošle nedelje mogućnost da Srbija iz Irana uveze 100.000 tona mineralnog đubriva – uree koji bi kompenzovala izvozom žitarica.
Iran se već godinama suočava sa kritikama međunarodnih nevladinih organizacija zbog kršenja ljudskih prava nad sopstvenim građanima, piše Radio Slobodna Evropa

Nedimović se danas sastao u Beogradu sa zamenikom ministra poljoprivrede Irana Alirezom Mohajerom, a glavne teme sastanka bile su nabavka iranskog mineralnog đubriva “urea”, kao i izvoz žitarica iz Srbije u Iran.

“Srbija nastavlja da otvara nova tržišta i obezbeđuje takozvane resursne baze za svoju poljoprivrednu proizvodnju, imajući u vidu da svetsko tržište danas potpuno drugačije funkcioniše u odnosu na period od pre deset godina”, stoji u saopštenju Ministarstva objavljenom nakon sastanka.

Ministastvo je navelo da je “obezbeđivanje sigurnosti poljoprivredne proizvodnje prioritet imajući u vidu da su usled trenutnih svetskih dešavanja mnogi lanci snabdevanja prekinuti ili otežano funkcionišu.

Comments

Pročitaj još