• Početna>
  • Vesti>

Stano: Petković i Bisljimi u petak o tablicama, eneretici i ostalim temama

Foto: Tanjug

Portparol EU Peter Stano rekao je “Tanjugu” da će glavni pregovarči Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, u petak u Briselu nastaviti razgovor o registarskim tablicama, energetici i nestallima.

U Briselu dodaju da od uspešnosti razgovora glavnih pregovarača zavisi i priprema dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou kao i da se nadaju da bi do sastanka predsednika  Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija moglo da dođe tokom maja.

“Dijalog uz podršku EU biće nastavljen u petak 13. maja sastankom na nivou glavnih pregovarača u Briselu. Cilj je da se nastave diskusije o pronalaženju puta napred po brojnim pitanjima i pripremi naredni sastanak dijaloga na visokom nivou”, navodi Stano u odgovoru Tanjugu.

Na prethodnom sastanku, održanom krajem aprila, glavni pregovarači Beograda i Prištine nisu uspeli da postigu sporazum po pitanju trajnog rešenja za registrske tablice za vozila koja prelaze administrativnu liniju između KiM i Centralne Srbije.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, tada je ocenila da se od glavnih pregovarča “očekuje” da o ovom pitanju postignu dogovor na “narednom sastanku”, i pozvala obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija na terenu.

Kada je reč o energetici, iz EU navode da se radi na dva energetska sporazuma, a da je usaglašavanje zajedničkog teksta sporazuma “vrlo blizu”.

Dodaje se da se stiglo “blizu” i dogovoru o “političkoj deklaraciji o nestalima”.

Po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština iz EU ponavljaju da se sve što je ranije dogovoreno mora primeniti.

Comments

Pročitaj još