Petković sa Košarom o dijalogu Beograda i Prištine

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Košarom, koga je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je naglasio da za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni punih devet godina.

“Pored toga, postoji kršenje dogovora u oblastima energetike, sporazuma o registarskim tablicama i kontinuirana nesaradnja po pitanju nestalih” podvukao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao i da je rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda i da pri tome Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji, na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine. Tako je juče otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnika Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, a na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila Priština.

„Politika koju u dijalogu zastupa Beograd stvara preduslove za dogovor i dugoročnu stabilnost u regionu, ali politička zrelost i volja za postizanje dogovora druge strane, ne postoji“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zaključio je da je Beograd, i pored svega, opredeljen za očuvanje regionalne stabilnosti i rešavanje svih nesuglasica na relaciji Beograd-Priština dijalogom i političkim sredstvima.

Comments

Pročitaj još