• Početna>
  • Vesti>

Predškolska ustanova “Danica Jaramaz” obeležila 60 godina svog postojanja i rada

Foto: Radio Mitrovica sever

Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“ je svečanom akademijom i prigodnim umetničkim programom obeležila 60 godina svog postojanja i rada.

Svečanost je upriličena u Mitrovačkom dvoru uz veliki broj mališana, prijatelja ustanove i ostalih gostiju.

Na samom početku svečanosti prikazan je film, koji govori o počecima, uspesima i dostignućima ove ustanove.

Direktorica PU „Danica Jaramaz“ Gorica Marinković poručila je da se od samog osnivanja vizija ustanove nikada nije menjala, već je vremenom postala jasnija i snažnija.

„Na prvi korak odlučili su se pre mnogo godina oni smeliji od nas, zauvek voljeni i poštovani, oni koji su postavili temelj ove ustanove. Svih 60 godina rada, vizija vrtića se nikada nije menjala, samo je postala jasnija i snažnija. Vrtić kao mesto življenja u kome se prepoznaju i poštuju različitosti i neguje poverenje, a da dete bude zadovoljno, srećno i sigurno, to je naš cilj. Bez obzira na brzi razvoj tehnologije i promene u društvu, dete je uvek bilo celovita i kreativna osoba, istraživač, stvaralac, ispitivač i kreator svog ličnog razvoja. Dete je ličnost koja može doprineti promenama u svetu u kojem živi, međutim, nikada nije zanemareno da je osnovna delatnost deteta ranog predškolskog uzrasta igra i da je ona pokretač i bogatstvo, koje naša ustanova omogućava detetu“ rekla je Marinković.

Ona se zahvalila svim prijateljima ustanove i ostalim institucijama kao i pobratimljenim vrtićima na dugogodišnjoj saradnji. Posebnu zahvalnost uputila je Nemanji Žariću, unuku Nadežde Žarić, koja je bila prvi rukovodilac i utemeljivač ove ustanove. Posebnu zahvalnost uputila je i Jeleni Antić, koja je takođe bila jedan od najzaslužnijih i dugogodišnjih rukovodioca.

Mališani ove ustanove pripremili su za posetioce prigodan scenski nastup i prisutnima se predstavili pesmom i igrom. U holu Mitrovačkog dvora izloženi su radovi mališana sa tematskim sadržajem.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da broj od 700 mališana, koji pohađaju ovu ustanovu, predstavlja sigurnu i bolju budućnost Kosovske Mitrovice.

„Danas je veliki dan, ne samo za Kosovsku Mitrovicu već i našu budućnost koja je sigurna, jer broj od 700 dece koja pohađaju ovu ustanovu je jasan pokazatelj da Kosovska Mitrovica ima bolju i svetliju budućnost. Kao lokalna samouprava, sigurno ćemo nastaviti da proširujemo kapacitete, kada su u pitanju vrtići i obdaništa, ali i kada su u pitanju mladi bračni parovi, jer smo odlučni i istrajni da svi ostanemo ovde i da zajedno gradimo bolju Kosovsku Mitrovicu“ rekao je Spirić.

On je istakao da je Privremeni organ za mališane i njihove vaspitače obezbedio jednodnevni izlet na Kopaoniku i najavio donaciju pametnih tabli ovoj ustanovi, koja će biti realizovana do kraja meseca.

Spirić je PU „Danica Jaramaz“ poželeo puno uspeha u daljem radu.

Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“ počela je sa radom davne 1961. godine pri mesnoj zajednici „Ibar“ sa ciljem zbrinjavanja dece. Kao samostalna ustanova egzistira od 1963. godine kao ustanova kombinovanog tipa, mešovite nacionalne strukture, korisnika usluga i zaposlenih radnika. Od početka rada u dva skromna objekta vremenom su se povećavali kapaciteti i broj dece, kao i proširenje namenski izgrađenog vrtića „Bambi“ u gradskom parku, koji je počeo sa radom 1973. godine. Pored ovog objekta ustanova je imala još dva objekta, „Neven“ koji je renoviran 1989. godine i montažni objekat „Alisa“ od 1983. godine.

Nakon nemilih događaja 1999. godine usled kojih je ustanova ostala bez dva objekta u južnom delu grada, a zbog priliva sve većeg broja dece i povećanja nataliteta, nastala je potreba za proširenjem prostornih kapaciteta.

Danas u ustanovi od 3000 kvadratnih metara i 25 jaslenih i vaspitnih grupa, boravi preko 700 mališana. O nezi i vaspitno-obrazovnom radu brine se stotinu radnika, uključujući tehničko osoblje, stručne, rukovodeće upravne i savetodavne organe.

PU „Danica Jaramaz“ je aktivni učesnik mnogih likovnih, dramskih, scenskih, muzičkih i plesnih festivala kao i sportskih takmičenja.

Comments

Pročitaj još