• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Nemačka ubedljivo prvi partner Srbiji, Šolc uveren u evropsku budućnost regiona

Foto: EPA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu ocenio je da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim, pre svega ekonomskim odnosima.

“U prva tri meseca ove godine naša razmena je milijardu i 839 miliona, što znači ove godine očekujemo trgovinsku razmeru na nivou od 7,5 milijardi. To je ogroman skok od 26 odsto u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna”, naveo je Vučić.

Nemačka je, kako je istakao, najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, a Srbija je ubedljivo najveći trgovinski i svaki drugi partner Nemačke na Zapadnom Balkanu.

“Mnogo promena se tu dogodilo. Nemačka je pre osam godina bila partner broj četiri Srbiji, a danas je ubedljivo prva”, naglasio je predsednik.

Za Srbiju su, ističe, veoma važne reči kancelara Šolca, koji je u razgovorima u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost celog regiona Zapadnog Balkana.

Razgovarali su, naveo je Vučić, i o odnosu prema ratu u Ukrajini.

Predsednik je podsetio na opredeljivanje Srbije o prirodi tog sukoba dva puta u Ujedinjenim nacijama i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

“Srbija neće biti uzrok problema, region će imati mir i stabilnost”

Takođe, dodao je Vučić, govorili su i o problemima sa kojima se Srbija suočava, i ključnim pitanjima regionalnih odnosa.

“Naravno, što se toga tiče,imali smo otvoren i sadržajan razgovor i zahvalan sam na tome kancelaru Šolcu. Ja ne mislim da jedna strana kriva za probleme u Bosni i Hercegovini. O tome sam detaljno govorio. Ono što obećao kancelaru Šolcu, to je da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema”, naveo je Vučić.

Zapadni Balkan će, naglasio je predsednik, imati i mir i stabilnost.

“Čak sam rekao i da ne želim da komentarišem bestidne tvrdnje onih koji govore kako će Srbija da izazove bilo kakve sukobe, pošto se to kao što vidite nije dogodilo, iako su o tome govorili pre šest meseci i pre godinu dana. Moje obećanje kancelaru Šolcu je da se tako nešto neće dogoditi”, rekao je Vučić.

“Večeras dijalog sa Prištinom, verujem da ćemo imati snage za napredak”

Vučić je najavio da će u organizaciji Bundeskancleramta večeras biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

“Verujem se da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u odnosu sa Prištinom u dijalogu koji za nas nije lak, ali ne želim da koristim ovu priliku da objašnjavam zbog čega. To sam rekao kancelaru Šolcu i njegovim saradnicima. Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, ali ta rešenja ne mogu da budu samo naše želje”, ukazao je predsednik.

Predsednik Srbije rekao je i da se raduje skoroj poseti kancelara Šolca Beogradu.

Nemački kancelar se prethodno sastao sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka na konferenciji je izjavio da bi u vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio doprinos miru u regionu i celoj Evropi.

Comments

Pročitaj još