• Početna>
  • Vesti>

Šolc: Lično ću se založiti za unapređenje procesa pristupanja Srbije EU

Foto: Tanjug/APPhoto

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je, na konferenciji nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da perspektiva pristupanja Srbije i drugih zemlja u regionu Evropskoj uniji mora da bude nešto što će biti uspešno i mora da postane realnost.

Olaf Šolc se zahvalio predsedniku Vučiću na poseti Berlinu i na produktivnom razgovoru koji su imali.

“U okviru naših razgovora smo pričali o našim bilateralnim odnosima, ekonomski odnosi su se intenzivirali, mi se radujemo što 400 nemačkih kompanija je stvorilo preko 70.000 radnih mesta u Srbiji i taj pozitivan rzavoj želimo da podstičemo”, poručio je Šolc.

Dodao je i da su Srbija i Nemačka prošle godine ušle u klimatsko strateško partnerstvo, kao da će to doprineti tome da se rešavaju izazovi klimatske krize. 

Ukazao je da nemačka vlada zagovara evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

“To je u interesu i regiona i Evropske unije da se otvore te perspektive, da se zadrže i da te zemlje postanu države članice EU”, dodao je Šolc.

Poručio je i da nemačka intenzivno podržava proces pristupanja EU kroz podsticanje projekate i finansiranje.

“Ova perspektiva pristupanja same Srbije i drugih zemlja u regionu to mora da bude nešto što će biti uspešno i to mora da postane realnost. Taj zadatak imamo pred sobom u Evropi i ja ću se lično zalagati za to da unapredimo taj proces”, naglasio je Šolc.

Ukazao je da je važna tema razgovora bio i rat u Ukrajini. 

“Mi smo u teškoj situaciji i moramo da branimo zajednične vrednosti Evropske unije. Jako je važno da svi prenesemo poruku da taj rat koji je Rusija počela u Ukrajini nije prihvatljiv, to je jako težak položaj u svetu i ja sam uveren da moramo da se držimo bliže zajedno”, naveo je Šolc. 

Bitno je da Srbija nastavi sa reformama o vladavini prava, posebno po pitanju borbe protiv oganizovanog kriminala, naglasio je nemački kancelar.

Nemački kancelar izjavio je da je ključna tema današnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bila dijalog o normalizaciji odnosa Beograda sa Prištinom i ocenio da je napredak u dijalogu od ogromnog značaja, zbog očuvanja mira i stabilnosti u regionu. 

Dodao je da su pričali o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, uz napomenu da je Miroslava Lajčaka posebno pozvao na razgovor.

“Bitan je proces normalizacije odnosa za stabilizaciju, moramo da rešimo sva otvorena pritanja, potrebna je hrabrost i obe strane se moraju držati svojih obaveza”, rekao je Šolc.

Preneo sam zabrinutost o situaciji u BiH, bitno je da se održi stabilnost u BiH, istakao je Šolc.

“Slažemo se da imamo veliki potencijal da razvijemo Zapadni Balkan i približimo ga EU. Stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta treba da omogući slobodu kretanja ljudi”, rekao je Šolc.

Comments

Pročitaj još