• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Porfirije: Nikada ne treba da odustanemo od potrebe da probleme rešavamo razgovorom

Foto: Srpska pravoslavna crkva

U Pećkoj patrijaršiji je nakon svete Arhijerejske liturgije održana redovna sednica Sinoda Srpske pravoslavne crkve, a potom sednica Patrijaršijskog upravnog odbora, kojom je predsedavao patrijarh Porfirije.

U hramu Svetih apostola u Pećkoj Patrijaršiji izvršena je odluka Svetog Arhijejerskog Sinoda kojom je patrijarh Porfirije odlikovao glavnog sekretara Svetoh Arhijerejskog Sinoda protosinđela Nektarija i direktora Patrijaršijske upravne kancelarije protosinđela činom arhimandrit.

Patrijarh Porfirije služio je 4. maja Svetu arhijerejsku Liturgiju u Pećkoj patrijaršiji.

Sasluživali su preosvećena gospoda episkopi šumadijski Jovan, kruševački David i raško-prizrenski Teodosije, iguman dečanski arhimadrit Sava, iguman crnorečki arhimadrit Andrej, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda protosinđel Nektarije, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protosinđel Danilo, sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske i protođakon Radomir Vrućinić, u molitvenom prisustvu preosvećene gospode episkopa sremskog Vasilija i zvorničko-tuzlanskog Fotija, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Iz Pećke patrijaršije, srpski patrijarh otišao je u manastir Visoki Dečani, odakle je poručio da je razgovor način za rešavanje svih problema.

“Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška jesu naš dom, ali jesu i dom svih ljudi dobre volje. Ko god dođe u manastir Dečane i pomoli se s verom u smirenju i skromno Svetom Stefanu Dečanskom blagodat Božija na te molitve preko moštiju svetih odgovara opet svakom čoveku bez obzira da li je Srbin pravoslavni ili pripada nekom drugom narodu” poručio je patrijarh Porfirije.

Comments

Pročitaj još