• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Imam tremu, u Berlinu neće biti laki razgovori

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ima tremu pred sutrašnji sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kao i da ne očekuje lak razgovor.

Aleksandar Vučić sutra putuje u Berlin gde će se sastati sa kancelarom Šolcom, a na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg sastanka rekao je da ima tremu i da se plaši tog razgovora.

“To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor”, podvukao je Vučić u izjavi novinarima u Aleksandropolisu.

Šolc je u Berlin pozvao Vučića i premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija, sa kojima će obaviti odvojene razgovore.

Razgovorima će, kako je najavljeno u kabinetu kancelara, prisustvovati i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

“Ponosan sam što će Srbija moći i dalje da vodi nezavisnu politiku”

Predsednik Vučić je rekao da je ponosan što će Srbija moći da nastavi i u budućnosti da vodi nezavisnu politiku i najavio da će to biti jedna od stvari na kojoj će insistirati kod onih koji će ga naslediti.

Vučić je na pitanje novinara, povodom pisanja Jutarnjeg lista u tekstu pod naslovom “Vučić sateran u ćošak”, rekao da je interesantno da “njima nije važno sve što se dešava u Srbiji, već govore samo o Vučiću kao da im je on noćna mora”.

“Ne mogu da razumeju da je politika izbor, a sa lakoćom bih mogao da izaberem njihovu stranu. I bio bih hvaljen mnogo više nego svi oni. Ali ovo je izbor Srbije, da vodimo nezavisnu politiku, da budemo svoj na svome, da ne odlučuju druge zemlje kakvu ćemo politiku da vodimo, da vodimo politiku u interesu naših građana, ne u interesu velikih sila. Ne razumeju da je to naš izbor, ne Brisela, Vašingtona ili Moskve. U tome se razlikujemo”, poručio je on.

Vučić je rekao da je ponosan što će Srbija tu politiku moći da nastavi i u budućnosti.

“Predstojeća zima biće veoma teška”

Energetska situacija će ove zime biti veoma teška, upozorio je predsednik, dodajući da će država učiniti sve da Srbija ima što manje problema u tom smislu, i takođe da neće biti problema sa hranom.

Na pitanje da li građani Srbije treba da brinu hoće li biti dovoljno nafte i gasa, imajući u vidu da je Nemačka dala preporuku privredi i građanima da racionalnije troše gas, energente, Vučić je rekao da je Nemačka ozbiljna zemlja i da to samo govori da su svesni onoga šta dolazi.

“Oni su pripremaju za ono što dolazi, a to je teška zima. Ova će biti najteža od pedesetih godina za Evropu, za sve nas. Ko vam kaže da će sve da bude lepo i lako, a ima ih i među našim ministrima, taj nije ni dovoljno ozbiljan ni odgovoran, već samo želi da bude popularan”, rekao je Vučić novinarima u Grčkoj.

Upozorio je da će biti mnogo teško u narednom periodu, ističući da svu dva ključna problema – energenti i hrana.

“Uz sve to, imamo i dodatni problem inflacije, nemogućnost izlaska na kapitalna finansijska tržišta. Ko će sada da izlazi na tržište obveznica, kako da radite zamenske kredite, nemoguće je, zato što keš postaje resurs”, rekao je Vučić i dodao da je dobro što Srbija nema visoku stopu javnog duga, koja je danas 51,8 odsto BDP-a.

Vučić je poručio da će hrane biti dovoljno.

“Tu neće biti problema u krajnjoj liniji, iako imamo problema mnogo i mnogo moramo, danonoćno da radimo da obezbedimo dovoljne količine đubriva”, rekao je Vučić.

Dodao je da je zato sa predsednikom Irana i razgovarao telefonom kako bi se obezbedila dovoljna količina azotnog đubriva za sve ratarske kulture.

“Oko energenata – biće mnogo teško”, naglasio je Vučić.

Dodao je da je pitao evropske partnere šta donosi 6. ili 7. paket sankcija, da li će se odnositi na treće zemlje, šta će biti sa naftom, šta sa naftovodima…

Podsetio je da tek kreću pregovori Srbije da ruskom stranom oko gasa.

Ukazao je na to da će i bugarskoj strani biti potrebno bar 300 dana, što uz kašnjenja znači godinu i po, da izgrade vezu kako bi i Srbija mogla da povlači konvertovani gas iz grčkog Aleksandropolisa, a potrebno je završiti i interkonektor sa Bugarskom, kao i gradnju ka Severnoj Makedoniji.

Tako da će Srbija 99 odsto gasa u nekoliko narednih godina dobijati iz Rusije, rekao je Vučić.

“Mnogo teških i velikih stvari pred nama da bismo obezbedili sigurnu zimu za građane”, ukazao je predsednik Srbije

“Srbija će naći rešenje ako dođe do naftnog embarga”

Vučić je izjavio da će Srbija naći rešenje ukoliko bi Evropa uvela naftni embargo i dodao da će se po tom pitanju razgovarati s kim god bude bilo potrebno.

“Mi ćemo sa NIS-om da razgovaramo, nama nije problem da li je ‘Gasprom’ ili ‘Gaspromnjet’ svejedno je, dok može da funkcioniše, ali ako kažu da to ne može da funkcioniše, naći ćemo rešenja po kojima mi moramo da imamo naftu”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Grčkoj da li Srbija ima rešenje ako Evropa uvede naftni embargo, pošto bi time bio “ugrožen NIS i dotok nafte u zemlju”.

Comments

Pročitaj još