• Početna>
  • Vesti>

Deveti put postavljeno spomen obeležje otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću

Foto: Radio Mitrovica sever

Članovi Udruženja novinara Srbije su deveti put između Velike Hoče i Zočišta postavili spomen ploču na mestu gde su 1998. godine oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. 

Postavljanju spomen obeležja prisustvovali su novinari i medijski radnici iz beogradskih, aleksinačkih i kosovskometohijskih redakcija.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević je istakao da je nikada neće prestati na traže svoje kolege.

“Nema spomen obeležja niti spomenika u regionu, koji je više puta rušen i obnavljan, nego spomenik novinarima na Kosovu i Metohiji. Ovo spomen obeležje je spomen na strah i zločin jednog sistema, koji je odlučio da čitavu zajednicu i profesiju stavi izvan zakona, smisla i života” rekao je Rakočević.

“Nama su nudili da ovo spomen obeležje preselimo u neku sredinu sa srpskom većinom, ali danas kao i svakog puta, poručujemo da to nećemo uraditi i da ćemo, dokle god bude ove profesije na Kosovu i Metohiji i u Srbiji, obnavljati spomen obeležje sa istom rečenicom – tražimo ih” dodaje Rakočević.

Ta rečenica je, ističe Rakočević, suština svega onoga što se dešava.

“Tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete kolege, tražimo nestale kolege i tražimo da se pronađu zločinci koji su ubili naše kolege” poručio je Rakočević.

Snežana Perenić supruga nestalog Perinića se zahvalila novinarima na tome što istrajavaju i pokušavaju da nađu istinu.

Novinar Jelena Petković, koja je pre par godina obavila sistemsko istraživanje o nestalim medijskim radnicima na Kosovu i Metohiji, poručila je da je traženje nestalih novinara civilizacijsko pitanje.

“Ne znamo gde su naše kolege već 23. godine i to pokazuje da stvarno nešto nije u redu. Nastavićemo da podsećamo ali valjalo bi češće da podsećamo one koji su plaćeni za to, da rasvetle ove zločine” rekla je Petković.

Urednica lista “Jedinstvo” Rada Komazec je istakla da je rušenje spomen obeležja pokazatelj mraka u kojem se društvo nalazi.

“Svi mi koji smo živeli i živimo na Kosovu i Metohiji znamo da u ovom društvu postoji zavera ćutanja. Molim i apelujem sa ovog mesta, da svi ti časni ljudi koji nešto znaju, zbog svoje sasvesti, a i zbog porodica koje isčekuju i koje su u agoniji već 23 godine progovore” rekla je ona.

Okupljeni novinari su nakon postavljanja spomenika istakli transparent na kojem je pisalo “Vratite nam naše kolege”.

Exif_JPEG_420

Comments

Pročitaj još