• Početna>
  • Vesti>

Učenici banjalučke Tehničke škole u misiji pomoći za Dnevni centar u Kosovskoj Mitrovici

Foto: RTRS

Učenici banjalučke Tehničke škole priredili su sinoć u Novom Sadu izuzetno uspešnu humanitarnu akademiju sa recitacijama i pesmama pod nazivom “Suza Kosova”, a sav novac od akademije biće usmeren u opremanje Dnevnog centra “Podrži me -9. januar” u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je za Srnu pre početka akademije da veruje da će opremanje Dnevnog centra biti završeno do kraja ove godine i istakao da su učenici banjalučke Tehničke škole ovim plemenitim gestom pokazali visok stepen humanosti i patriotizma.

“Svi do jednog učenika koji ovde nastupaju izrazili su želju da svoju matursku ekskurziju provedu na Kosovu i tamo posete srpske manastire i svetinje. I, zaista im od sveg srca hvala na svemu što čine za naš Dnevni centar”, rekao je Arlov.

On je naveo da je do sada na Centar utrošeno više od 300.000 evra, a kada bude potpuno završen i opremljen njegova ukupna vrednost preći će 450.000 evra.

Arlov je naglasio da je najvažnije da Dnevni centar što pre pod svoje okrilje primi 168 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju iz kosovskomitrovačkog Udruženja roditelja “Podrži me”.

“Iz Udruženja su rekli da Dnevni centar neće zvanično otvoriti, dok meni ne bude omogućen ulazak na Kosmet. To međutim neće ništa značiti u smislu njegovog funkcionisanja. Odobrili mi, ili ne odobrili ulazak u Kosovo i Metohiju, naš Centar će raditi i funkcionisati onako kako je zamišljeno”, rekao je Arlov.

Profesor srpskog jezika i književnosti u banjalučkoj Tehničkoj školi Dejana Vrućinić rekla je Srni da su njeni učenici sa neizrecivim oduševljenjem prihvatili da svojim nastupom u gradu pobratimu daju doprinos opremanju Dnevnog centra.

“Svima nam je drago što našim nastupom dajemo doprinos opremanju Dnevnog centra za decu i mlade s poteškoćama u razvoju, uz veliku želju da se što pre nađu u njegovom okrilju. Sama akademija u potpunosti je okrenuta Kosovu i Metohiju, s recitacijama i pesmama tog našeg podneblja”, rekla je Dejana Vrućinić.

Nastup učenika Tehničke škole više puta je dizao na noge publiku u sali novosadske Kulturne stanice “Barka”. Publika nije štedela dlanove nagrađujući iskren i nadahnut nastup mladih Banjalučana.

Pokrovitelj boravka učenika Tehničke škole u Novom Sadu bio je grad Banjaluka.

Na inicijativu banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, humanitarnu akademiju organizovalo je Udruženja Vidovdan, kao i više udruženja iz Novog Sada.

Comments

Pročitaj još