• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko ministarstvo trgovine uvelo nove antidamping mere za blokove i koncentrat iz Srbije

Foto: RTS

Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine odučilo je da ponovo uvede antidamping zaštitne mere za dva proizvoda iz Srbije. Nove odluke donete su pre par dana, a večeras su objavljene u Službenom listu Kosova.

Kosovsko ministarstvo trgovine donelo je 22. februara odluku o uvođenju antidamping zaštitne mere na uvoz blokova 19x19x25 iz Srbije.

Kako se navodi u odluci, za uvoz blokova ove veličine izriče se konačna mera od četiri centi po jedinici.

Druga odluka u vezi sa antidamping merama odnosi se na uvoz živinskog i životinjskog koncetrata iz Srbije. Ova mera takođe iznosi četiri centa i to po kilogramu.

„Izriče se na uvoz svih vrsta koncentrata za živinu i životinje poreklom iz Srbije, obuhvaćenih tarifnom oznakom 2309905100“.

Obe odluke odnose se na ukupan uvoz ovih proizvoda iz Srbije i stupaju na snagu odmah, navedeno je.

U obrazloženju se precizira da je pre donošenja odluke sprovedena istraga od strane Odeljenja za trgovinu, a na zahtev Udruženja proizvođača građevinskog materijala od gline, odnosno lokalnih proizvođača koncentrata i predlog Komisije za procenu posebnih carina za uvoz.

Rezultati istrage ukazuju na to da se kako građevinski blokovi tako i koncentrat za živinu i životinje prodaju jeftinije na Kosovu nego u centralnoj Srbiji.

„Ovakva praksa podstiče uvoz, direktno i sve više šteti lokalnom proizvođaču“, konstatuje se u odluci.

Ovo nije prvi put da kosovsko ministarstvo trgovine uvodi antidamping zaštitne mere i to baš za iste proizvode.

Ovo ministarstvo je zapravo juna prošle godine ukinulo mere za blokove 19x19x25 uvezene iz Srbije, ali uz upozorenje da će, ukoliko se ustanovi da uvoz nastavlja da ugrožava lokalne proizvođače, pokrenuti istraga i uvesti ih ponovo.

Upravo to je i učinjeno početkom oktobra 2021. godine, kada je osim anti damping mere za građevinske blokove, takođe uvedena ista mera za životinjski i živinski koncentrat iz Srbije.

Nakon istrage ovo ministarstvo je tada takođe došlo do zaključka da se blokovi i koncentrat proizvodi prodaju po nižoj ceni na Kosovu, nego u centralnoj Srbiji.

Međutim, za razliku od sada, tada je mera iznosila tri centi za kilogram, odnosno jedinicu bloka.

Zvanični Beograd je u više navrata kritikovao ovakve poteze Prištine.

Podsetimo, još od dolaska na vlast, kosovski premijer, Aljbin Kurti u više navrata je najavljivao da će uvesti reciprocitet, a potom i da će smanjiti uvoz robe iz Srbije.

Hajdari je u međuvremenu najavljivala uvođenje novih ekonomskih mera, a dok je novembra prošle godine kazala da Priština mora dodatno da radi na pripremi institucija za uvođenje trgovinskog reciprociteta.

Comments

Pročitaj još